Crypto Cat

Crypto Cat je instatn messenger izuzetno fokusiran na privatnost i enkripciju podataka. Visoko je kotiran u listi enkriptovanih instatnt messenger-a. Od aprila ove godine dostupan je samo u desktop veziji, iako je ranije bio prisutan i kao dodatak za poznatije browsere. Razlog povlačenja iz browser-a kako kaže programer ovog projekta je bezbednost, takođe je navedeno i da je aplikacija za android i iOS takođe povučena (mada zvanično nikad nije objavljena, bila je dostupna samo kao source code) takođe iz bezbednosnih razloga.

Princip rada:

Kreirate sobu (chat room), upišete svoj nick name i konektujete se. Osobi sa kojim želite da razgovarate porsledite joj ime sobe i ona se preko svog cryptocat add-ona priključi vašoj sobi (chat room-u).

Naravno programeri se oograđuju sledećom rečenicom:

“Cryptocat is not a magic bullet. Even though Cryptocat provides useful encryption, you should never trust any piece of software with your life, and Cryptocat is no exception.”

Prevod:

Cryptocat nije čarobni metak. Iako Cryptocat pruža korisnu enkripciju, nebi trebali verovati bilo kom softveru po ceni svog života, a Cryptocat nije izuzetak.

Naravno pretpostavljam da ako vem je već stalo da sa nekim komunicirate bezbedno morate imati sledeće na umu…
Cypto Cat je moćan alata za komunikaciju međutim:

  • Bez obzira koliko verujete osobi sa druge strane, ona jednako kao i kod drugih chat-ova može Print Screen-ovati vaš chat i ismevati vas javno….
  • Bilo ko, ko ima pristup vašem monitoru može videti vaš chat
  • Keyloger… Njemu enkripcija ne smeta…

Dakle pamet u glavu, privatnost se čuva… Pisaću post o tome u narednom preiodu.

link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: