Betternet

Betternet je VPN protokol. Služi za anonimno i sigurno surfovanje.

VPN je protokol na koji se vaš kompjuter konektuje, dakle vaš modem se ne konektuje direktno na neki server čiji sajt posećujete, veš se konektuje na mrežu drugih izlaza na internet (da se tako izrazim) pa to izgleda kao da se vi konektujete na nekoga, preko koga idete na internet. Svrha ovoga je da protokol bude zaštićen i anoniman. Dakle server koji posećujete neće videti vas kao posetioca, već taj izlaz do kojeg ste vi došli VPN protokolom. Takođe ovaj protokol vas štiti i od raznih prisluškivača ili cenzure.

Najbolji primer je cenzura u Turskoj. Turski korisnik interneta nema Facebook. Facebook je cenzurisan kod njih. Dakle, kada ovaj korisnik upiše facebook.com dobije poruku error 404 ili poruku da je sajt cenzurisan. E ovde VPN stupa na scenu. Kao što rekoh vi se ovim putem konektujete na drugi izlaz. Kao kada vam mama ne dozvoljava da izađete u grad, a vi pitate tatu i on vas pusti 😀 ,dakle koneckijom na VPN vi izlazite na internet preko durgog izlaza koji se može nalaziti u nekoj drugoj državi gde sajt koji tražite (u ovom primeru facebook) nije cenzurisan i možete mu normalno pristupiti.

Ova tema nije preterano kompleksna, ali slika govori hiljadu reči pa ću ovu moju priču pokrepiti jednim video snimkom:

Naravno ovakva tehnologija skupo košta i većina VPN servisa se naplaćuje. Betternet je jedan od njih međutim potupo besplatan. Naravno nemojte očekivati super brzinu učitavanja stranica, preko VPN-a brzo učitane stranice je luksuz.

Betternet nije čarobni metak! Nije moguće pristupiti svim stranicama ovim putem, većinu Srpskih stranica nije moguće posetiti ovim putem, međutim cenzurisani video na YouTube-u (u smislu geo lokacije) više neće biti problem.

Program je dostupan u više verzija… Android, IOS, OSX, Windows, ali i kao dodatak za web browsere Firefox, Chrome.

link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: