KeepassXC

KeepassXC je program za čuvanje lozinki. Omogućava vam da generišete i čuvate lozinke na jednom mestu. Kreira enkriptovani “kontejner” odnosno fajl kojem ćete moći da pristupite isključivo vi koristeći samo loziku.

Šta ovaj program rešava?

Svaki korisnik interneta ima potrebu da se koristi sajtove, portale, socialne mreže ili druge platforme na kojoj je neophodna autentifikacija odnosno login kredencijali (username i password) kako bi pristupili svom profilu i ostalim sadržajima. Tema o jakim password-ima i preporukama kako i gde da ih koristite je vrlo popularna pa se time neću baviti u ovom postu, preći ću odmah na stvar.

KeppassXC rešava problem organizacije svih vaših kotisničkih imena i lozinki i osloboađa vas potrebe da pamtite vaše kerencijale. Čuvanje lozinki na papiru ili u nekom tekstualnom fajlu na kompjuteru je nesigurno i naivno, pristup vašim kredencijalima treba da imate samo vi.

Ovaj program vam omogućava da na siguran način sačuvate i organizujete svoje lozinke.

Šta nudi ovaj program?

 • Mogućnost organizovanja lozinki po grupama.
 • Generisanje i ocenjivanje lozinki.
 • Mogućnost dodatnih informacija za svaki od naloga.
 • Dodavanje fajlova kao attachment.
 • Potsetink da zamenite lozinku posle definisanog vremena
 • Automacki unos korisničkog imena i lozinke na internet stranicu.
 • Integracija sa popularnim internet pretraživačima.

Nastanak Keepass-a

Ovo nije jedini program na ovu temu, postoji monog razčitih alernativa, kasnije ću objasniti zašto sam se opredelio da vam predstavim baš ovaj.

Začetnik ove vrste programa je Keepass, nastao je 2003 godine, u suštini njegova funkcionalnost nije previše napredovala do sada. Ovaj program je i dan danas popularan i smatrase za jednog od najsigurnijih. Zajednica koja stoji iza njega kao i njegovi developeri imaju priličnu reputaciju. Međutim izgled ovog programa nije baš privlačna za oko modernih korisnika. Oficijelno je dostupan za windows, kasnije je dobio verzije za OSX i Linux, a postoje neoficijelne alternative za specifične operativne sisteme, između ostalog i za Android.

https://keepass.info/screenshots/opensuse_11/main_big.png

KeepassX, realizovan 2009 godine, alternativa za Keepass nešto modernijeg izgleda ali u suštini za krajnjeg korisnika funkcionalnosti su iste. Bio je oficijleno dostupan na Windowsu i OSX-u. Kažem bio, program je i dalje dostupan za preutimanje ali developeri su prestali da ga razvijaju, tako da se projekat vodi kao “napušten” što ne mora da znači da se njego razvoj neće nastaviti, jednostavno nije imao update dugo vremena a ozirom da se radi o programu koji čuva važne infromacije, recimo da to nije dobro.

https://www.keepassx.org/wp-content/uploads/2016/02/kpx2_main.png

KeepassXC je fork (verija nastala od drugog projekta) od KeepassX-a nastao 2019 godine (bio dostupan ranije u beta verziji), pošto se radi o OpenSource projektima forkovanje nije nešto što se retko viđa. Dakle grupa developera je odlučila da pokrene novi projekat koji nije KeepassX međutim zasnovan je na njegovom kodu. Kod je ostao OpenSource a poboljšan je izgled programa, a zajednica kao i njegovi developeri rade na sigurnosti. Pošto se radi o vrlo proverenim metodama enkripcije svi Keepass-ovi su kompatibilni jedni sa drugima iako ima novijih verzija enskripcije i baze lozinki se mogu lako re-enkriptovati novijom enkripcijom.

KeePassXC Linux Screenshot

Web alternative

Pošto su ovakvi program prilično praktični postoj dosta alternativa baziranim na cloud-u, glavni razlog je dostupnost u svakom trenutku na više uređaja. Jedan od popularnijih projeakta je Lastpass međutim postoji još mnogo njih, u suštini rade na istom proncipu.

lpdevicesvault2xmin1png

Zato KeepassXC?

 • OpenSource
 • Besplatan
 • Offline
 • Dostupan oficijelno za sva Desktop okruženja, Windows, OSX, Linux
 • Moderan izgled
 • Dostupna portable verzija (kao i ostale keepass verzjije)
 • Nema ograničenja u broju naloga

Moje lično mišljenje je da nešto sto je vaše i pripada samo vama ne treba da bude u cloud-u. Da li ćete se odlučiti za web verziju zavisi od vas i od toga šta želite da postignete.

Mana KeepassXC-a je da je fajl čuva lokalno kod vas te je taj fajl neophodno prebaciti na druge uređaje gde ga želite koristiti. Ovaj izazov možete rešiti korišćenjem nekog cloud file hostinga kao što je Dropbox ili slično, taj fajl će enkriptovan biti sačuvan u cloud-u a biće vam dostupan gde god vam treba.

KeepassXC nije dostupan na operativnim sistemima za mobilne uređanje međutim kao što sam pomenuo baze lozinki su kompatibile sa većinom drugih keepass alternativa.

Potable verzija vam omogućava da bazu lozinki kao i sam pogram začuvate na flash memoriji te će vam biti dostupan kad kog vam treba.

Mane Keepass-a uopšte

Korišćenjem ovog programa pamtite samo jednu lozinku, loziku za otključavanje baze, ako zaboravite ovu lozinku bazu nećete moći da otkključate. Nema forgot password opcije.

Lozinke su vam dostupne samo na uređajima odakle imate pristup bazi, bilo da se radi o online ili offline alternativi.

Dodatna bezbednosni saveti:

 • Nikome ne delite vašu lozinku za bazu lozinki.
 • Koristite izgenerisane lozinke od najmanje 14 karaktera za sve naloge.
 • Za svaki nalog korisite drugu lozinku.
 • Postoji dodatna mogućnost da pored glavne lozinke generišete ključ, fajl koji će vam biti neophofan ptrilikom otključavanja baze.
 • Nikad nemote koristiti Keepass na uređajima za koje sumnjate da su sigurni.
 • Zključavajte Keepass program kad kog vam nije potreban.
 • Bazu lozinki čuvajte na sigurnom mestu.
 • Uvek imate ažuriran backup baze lozinki. Ako izgubite fajl ili se ošteti nećete mogi da mu pristupite.

Da li mi je ovo zaista neophodno?

Nije. Ali olakšava surfovanje, sve vam je na jednom mestu, pamćenje korisničkih imena, mailva i lozinko više neće biti prepreka. Ne morate da znate nijedu svoju lozinku, one mogu biti jake i dugačke. Zapamtite samo jednu dovljno jaku lozinku kojom ćete zakljulati bazu i to je sve.

Ovaj program je za svakog. Vrlo je jednostavan za koriščenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: