Open Source VS FREE Software VS Freemium VS Freeware VS Free

Ova tema je malo čudnija korisnicima koji do sada nisu obraćali pažnju na softver koji koriste.

Dakle radi se o licncama koje koriste kompanije da pi plasirali softverski proizvod na tržište, odnosno nama. Ovaj članak će se dotaći sveke od licenci samo površno i ukazati na ključne detalje, svaka od licenci ima mnogo detalja i podlicenci koje možete pronaći na Wikipediji, odakle sam i ja saznao za informacije koje ću koristiti ovde.

Ovo su karakteristike za neke od najzastupljenijih licenci:

Free (besplatno):

Free softver je kako sama reč kaže besplatan za korišćenje najčešće u ne komercijalne svrhe, što znači da ga možete besplatno koristiti na svom privatnom kompjuteru za lične potrebe, osim ako u licenci nije naglašeno da postoji još neka dodatna pogodnost. Najčešće se radi od close-souce softveru.

Često komercijalni programi imaju svoju besplatnu verziju koja služi kao DEMO/TRIAL na ograničeni vremenski period.

Nedostupnos koda, Često ograničene mogućnosti, Zabrana redistribuiranja i menjanja kod-a.

Non-free software ili Proprietary software:

Ovo je najzastupljenija licenca za komercijalni softver, za određeni program placate fiksnu cenu u zamenu za program. Potpuna suprotnost od svih navedenih licenci u ovom postu.

Uglavnom se radi o close-source programima ali to ne mora nužno da bude tako. Neki od proizvođača daju kod na uvid korsinicima. Ali njihovo kopiranje ili redistribuiranje nije dozvoljeno.

Nedostupnos koda, Sve opcije dostupne, Zabrana redistribuiranja i menjanja kod-a.

Freeware:

Freware je kovanica dve reči Free i Softver, radi se od besplatnom softveru koji nema svoju kupovnu full verziju, već su vam sve opcije dostupne, ALI kompanija zarađuje tako što skuplja analizu vaših aktivnosti od tog (ili drugih) programa na vašem kompjuteru. Često se ovoj licenci pridružuje i Adware odnosno prisustvo reklama unutar programa.

Nedostupnos koda, Sve opcije dostupne, Zabrana resitribuiranja i menjanja softvera, Analiza aktivosti i moguće prikupljanje informacije o aktivnosti korisnika.

Freemium:

Ovde spada softver koji je ograničen u broju opcijama koje vam nudi u besplatnoj verziji, a dostupne opcije korisnik mora da plati odnosno dokupi. Ovo je najlakše shvatiti na sledeći način, dobijate DEMO verziju koju posle doplaćujete u zavisnosti koje vam opcije trebaju. Ovu licencu ne koriste samo programi već i web aplikacije, igre, mobilne aplikacije itd.

Novije igre se pretežno baziraju na ovaj sistem, igra je besplatna za igranje (Free to play) ali ubrzano prelaženje nivoa, poboljšanje igranja, promena izgleda igre ili karaktera se naplaćuje.

Aplikacije za smart telefone često nude besplatno preuzimanje i korišćenje aplikacija, ali u njoj postoje paketi opcija koje kopujete.

Web aplikacije rade na sličnom principu, ali se više fokusiraju na prodaju usluga.

Nedostupnos koda, Ograničen broj opcija, Zabrana redistribuiranja i menjanja softvera, Analiza aktivnosti može ali ne mora biti uključena

Open Source:

Ovde spada bilo koji oblik softvera koji daje mogučnost korisnicima da pregledaju i menjaju kod. Open Source licenci ima puno i one se razlikuju prilično, zato Open Source ne mora da znači i da je besplatan ili FREE Software, zato sam ih i razdvojio u dva naslova. Često se glavni projekat plasira kao otvoreni kod, a potom ga ta ili neka druga kompnija modifikuju i izdaju kao svoj komercijalni program pod drugom licencom. Naravno ideja otvorenog koda i jeste da on uvek bude otvoren. Ovakva licenca omogućava softveru veliki napredak i uštede na globalnom novu kada je u ptianju softver uopšte.

Dobra strana otvorenosti koda je transparentnost i mogučnost diskusije o kod-u kao i prijavljivanje grešaka, pobošanje performansi programa, dodavanje novih fukcija itd.

Open Source je jedni način da budete sigurni u to šta program radi i kako to radi. Ne morate biti programer, Open Source-a je velika zajednica koja je stalno u toku i samo čitanjem njihovih komentara i debata možete videti koji je program bolji, funkcionalniji i pogoniji za vas.

Problem je to što je moguće da kod bude modifikovan u sumnjive svrhe i može biti podvaljen kao lažni originalni program koji će zapravo obavljati svoju funkcoiju, ali pritom naneti štetu korisniku. Zato je važno da ovakve programe skidate samo sa oficijelnih sajtova.

Open Source se vezuje za besplatan softver, međutim ne mora biti tako. Postoje programi koji jesu otvorenog koda ali se prodaje kao gotov proizvod.

Loša strana Open Source-a:

Moćne kompanije lako dolaze do odličnih rešenja bez troškova, to ne bi bilo loše međutim ako ta kompanija implemenira to rešenje tako da poboljša svoj program koji će pogaziti prethodne projekte koje služe istoj svrsi, a pritom zatvori kod u freeware ili freemium… Pa… reklo bi se bororba na tržištu. Dobra strana ovoga je to što za svaki komercijalni program postoji Open Source alternativa.

Dakle Open Source je otvoren za sve, tako da pazite od koga šta preuzimate program kao gotov proizvod. Npr VLC plejer skinite sa oficijelnog sajta, nema potrebe da rizikujete i koristite modifikovane verzije osim ako ste sigurni šta radite.

Kod je dostupan, Sve opcije su dostupne, Besplatan ali ne mora biti, Dozvoljeno redistribuiranje i menjanje softvera (u zavisnosti od licence)

FREE Software:

FREE reč ovde nije u smislu besplatno, već slobodno. Ova licenca se najčešće vezuje za Gnu Public Licence ali i ona ima više verzija pod licenci i može biti modifikovana od strane kreatora sofvera.

Slobodan softver je onaj koji poštuje sledeća pravila:

Sloboda da koristite pgoram onako kako vi želite u bilo koje svrhe

Sloboda da proverite kako program radi i menjati ga da radi kako vi želite

Sloboda da ga redistibuirate tako da možete pomoći prijateljima

Sloboda da možete distribuirati kopije vaše verzije sofvera

Dakle jako slično Open Source-u? pa da to i jeste open source ali uz određene beneficije koje vam kod klasičnog Open Source-a mogu biti uskraćene licencom.

Zajednica slobodnog sofvera je velika i izuzetno etično orijentisana, sofver baziran na Gnu Public Licenci ima urednu dokumentaciju tako da svako može lakše da vidi šta progrma tačno radi i na koji način. Ovakav sofver neće zahtevati naknadu (ima mogućnost donacije), neće kosristiti spywere kako bi radio analize i to prodavao itd, jednostavno će vam dati slobodu da koristite svoj kompjuter kako želite.

Ovakav softver nije uvek najefikasnije rešenje, komercijalni softveri su često moćniji, ali imiajte na umu da GPL projekti žive od donacija.

Clean code dirty mind.

Ovo je prilično opširna tema, iskoristio sam samo osnovne argumente u čemu i kako se nazivi licenci ralikuju i da vam ukžem na njihove razlike, ukoliko želite da saznate više o softveru koji koristite preporuka je da pročitate njegove uslove korišćenja i izaberete onaj koji vam najviše odgovara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: