Cataract

Katarakta (cataract) je program pisan u GO jeziku. Svrha mu je da dodaje DNS imena sajtova u sistemski hosts fajl.

Svaki operativni sistem u sebi sadrži hosts fajl, on prevodi DNS imena u IP adrese.
Primer:
Kada želite da odete na neki sajt kompjuter zapravo konaktira IP adresu servera na kojem se taj sajt nalazi, zato postoje DNS serveri koji služe kao imenik za sve registrovane web sajtove. Kada u web browser upišete duckduckgo.com vaš sistem prvo proverava vaš lokalni hosts fajl, ukoliko u njemu ne nađe traženi sajt, tada kontaktira DNS server i šalje upit “koja je IP adresa za duckduckgo.com”, DNS server odgovara i vaš kompjuter će se povezati na server gde se nalazi sajt.

Katarakta će u vaš hosts fajl upisati sajtove trakera i malicioznih sajtova i dati im IP adresu 0.0.0.0 što će kompjuter protumačiti kao ne postojeću adresu.
Tako da za sajtove koji su u hosts fajlu kompjuter neće pitati DNS već će odmah preusmeriti konekciju na 0.0.0.0 (osim ako vaš sistem nije drugačije podešen).

Na ovaj način se može sprečiti komunikacija sa određenism sajtovima.
Alternativa za ovu funkconalnost ima mnogo, od aplikacija za uređenje ovog fajla, menjanjem primarnog DNS servera do add-on-a za browser-e, međutim jedino izmenom hosts fajla možete kontrolisati komunikaciju sa sajtovima na lokalnom sistemskom nivou.

Da bi imali mogućnost da uredite ovaj fajl morate program pokrenuti kao administrator, jer će se vršiti izmena sistemskog fajla, što znači da će se oglasiti i antivirus, moraćete da dozvolite programu da uradi izmenu.

Program funkcioniše na sledeći način:

  1.  Proverava linkove ka spiskovima.
  2. Skida spiskove sa ovog sajta
  3. Za svaki od sajtova proverava da li se već nalazi u hosts fajlu.
  4. Upisuje sajt na spisak ako ga nema.
  5. Ispisuje broj sajtova koji je dopisan.

Cataract je 100% open source, kod i više tehničkih informacija možete pronaći ovde

Ukoliko imate pitanja molim vas ostavite komentar.

Napomena za Windows korisnike, program nema korisnički interfejs. Kada ga pokrenete one će uraditi svoju funkcionalnost ali neće izbacivati obaveštenja, ukoliko želite da vidite output programa morate ga pokrenuti iz komandne linije.

Program je u BETA falzi ali je glavna funkcija implementirana i spreman je za upoterbu, u narednim verijama će se raditi na dodatnim funkcionalnostima.

⚠ VAŽNO:
Ovaj program je samo dodatni alat za povećanje bezbednosti i privatnosti na internetu, AD blokeri i slične alatke su vam i dalje potrebne!

Ukoliko koristite HTTPS DNS na nivou pretraživača, hosts fajl neće biti uključen u razrešavanju adresa, tako da blokiranje neće raditi.

P.S: odakle ime?

Ako trakere posmatramo kao nešto što prati naše aktivnosti, onda ih možemo povezati sa syware-ima, a asocijacija za spy (špijun) u IT svetu je oko.

Ako radimo na tome da im oduzmemo informacije koje prikupljaju o nama “zamagljujemo” im “sliku” odnosno pravimo im kataraktu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: