Kako da znate da li vaš Linux koristi systemd

Otkako je Debian prešao na systemd podigla se velika prašina među Linux korisnicima. Svi znamo koliko je distibucija bazirano na Debianu, pa čak i sam Ubuntu, što govori da će buduće verzije većine distibucija korititi systemd.

Iako Fedora, OpenSUSE, RedHat, CentOS systemd koriste odavno Debian se tome opirao do nedavno. Naime od verzije 8, Debian koristi systemd kao Default. Verovatno ste čuli i da se veliki broj programera iz Debianovog tima pobunio i dao otkaz, te forimao svoju verziju Debiana bez systemd-a.

Nisam kompetentan da ulazim u raspravu o tome da li na systemd treba ili ne treba prelaziti međutima ima par svari koje se spominju skoro u svim komentarima ili blogovima.

Linux sa systemd-om radi brže – ova tema je prilično diskutabilna, ali ja sam isprobao Ubutnu 15.04 i meni je radilo brže.

Systemd koristi binarne umesto tekstualnih datoteka – što se mene tiče ovo je direktan udar na open source i njegovo napredovanje. Ne želim da ulazim u diskusiju jer kao što rekoh nemam dovoljno znanja u ovom smeru.

Systemd je kreiran od strane RedHat-a – RedHat je komercialni Linux :S

Takođe se spominje i ovo: Korisnicima koji koriste Linux u kancelarijama ili na kućnim kompjuterima ovaj prelazak neće menjati skoro ništa, ali je problem sa kompjuterima koji imaju server verziju Linux-a  sa systemd-om. Predpostavljam da će se svaki bolji programer pobuniti na systemd jer mu otežava posao i sužava vidike 🙂

Zanimljivo je da Linux Mint iako je izbacio novu verziju od kako je izašao Ubuntu 15.04 (Linux Mint je baziran na Ubuntu-u) LM 17 nije prešao na systemd a to nisu učinili ni u naredne dve verzije 17.1 i 17.2

Malo sam skrenuo s teme, ali ova tema je toliko diskutabilna i puna komentara da sam morao da navedem makar neke od komentara. Ne postoji konkretna ocena za systemd ako gledamo komentare sa foruma i blogova. Komentari su podeljeni u tri grupe:

  • Korisnici koji su apsolutno ZA systemd
  • Korisnici koji su apsolutno PROTIV systemd-a
  • Korisnic koji su za mogućnost BIRANJA prilikom instalacije (ili na neki drugi način)

Pošto spadam u grupu koja nije dolučna, mogu samo da čekam koja će mi sledeća Linux distribucija najviše odgovarati.

A da bi saznali da li vaš Linux koristi systemd, otvorite terminal i ukucalte sledeći red:

cat /proc/1/comm

Ako vam nakon ove komande terminal sipiše systemd – to znači da vaš sistem korsti systemd

Npr na Ubuntu-u 14.04 ,Linux Mint-u 17, elementary OS-u Freya ispisuje init – što nije systemd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: