Kako dodati paket ikonica u Ubuntu

Postoji 2 načina instalacije ikonica. Prvi je jednostavniji i imali ste prilike da ga vidite u pethodnim postovima u vezi paketa ikonica.

Prvi način:

Primer:

sudo apt-add-repository ppa:numix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install numix-icon-theme-circle

Nakon unesenih komandi idite u Tweak Tool i pronađite opciju za menjanje Ikonica i pronađite ime paketa ikona koje koje ste instalirali. Kada ih izaberete, odmah bi trebalo da se učitaju i pojave. Ukoliko to nije sličaj uradite relog (Log out pa Log in) ili restartujte kompjuter.

Međutim nije moguće uvek instalirati ikonice pomoću 3 Terinal komande.

Drugi način (kada nema Terminal komandi već su ikonice u arhivi (paketu)) je sledeći:

I ovde postoji dva načina regularni i alternativni:

Kada skinete paket koji može biti raznih ekstenzija, ali je najčešće ZIP, odpakujte ga na neku lokaciju do kojećete najlakše doći (ovo je iz praktičnih razloga).

Regularni način:

Kada otvorite File Manager idite u Home folder i uključite Hiden Fail (CTRL + H (kod nekih je CTRL + . )). E sad nađite folder .icons , ako ga nema kreiratje ga (desni klik > New Folder). Sad taj folder koji ste odpakovali prebacite u .icons folder.

Idite u Tweak Tool i kliknite na ociju za menjanje Ikonica i pronađite ime paketa ikona koje ste Paste-ovali u .icons folder. Kada ih izaberete, odmah bi trebalo da se učitaju i pojave. Ukoliko to nije sličaj uradite relog (Log out pa Log in) ili restartujte kompjuter.

To je to 🙂

Alternativni način služi u slučaju kada u Tweak Tool-u NE pronađete ime paketa koji tražite.

 

Alternativni Način:
Folder koji ste odpakovali sad treba da se prebaci u sistemske foldere kako bi bio dostupan pri izboru u Tweak Tool-u.

Da bi pristupiti sistemskim fajlovima morate pristupiti sa SUDO naredbom odnosno kao root ili kao Aministrator kako vam je lakše da to shvatite, sva 3 termina znače isto.

Recimo da koristite Ubuntu, u tom slučaju  treba da kucate u terminalu sudo nautilus (Nautilus je naziv file managera u Ubuntu-u) ako koristite neku drugu Linux distibuciju ili drugi file manager kucajte sudo pa naziv tog file mamager-a.

Kada vam se file manager pojavi, on je u root režimu i morate paziti, jer sada imate sve dozvole i možete oštetiti sistem (nemojte se plašiti, jednostavno pratite uputstva i nemojte ništa brisati) idite u folder gde ste odpakovali paket koji ste skinuli i na taj folder kliknite desni klik pa Copy, potom idite u File System (ukoliko koristite nautilus nalazi vam se sa leve strane iznad ili ispod hardova) i ideitu u /usr/share/icons/ i Paste-ujte taj folder u njega. Instalacija gotova!

Ugasite file manager i terminal i idite u Tweak Tool i kliknite na ociju za menjanje Ikonica i pronađite ime paketa ikona koje ste Paste-ovali u icons folder. Kada ih izaberete, odmah bi trebalo da se učitaju i pojave. Ukoliko to nije sličaj uradite relog (Log out pa Log in) ili restartujte kompjuter.

To je to 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: