Kako se postepeno prebaciti sa Windows-a na Linux

Ukoliko niste gejmer i ne koristite nikakav obavezujući program (program u kome ste obavezni da radite), možete početi sa prebacivanjem već danas.

Pre svega treba da se oprostite sa Windows-om. Odviknite se od navika kao što su: desni klik refresh na desktopu, trial aplikacija, standarnih naziva za programe i slično.

Imena aplikacija u Linux-u  ne moraju da otkrivaju čemu ta aplikacija služi. Tako npr Total Commander iz Widnows-a u Linux-u naj sličnija aplikacija zove se Krusader. Ovo ne treba da vas zbunjuje ,korisnik se lako navkne na nove nazive i na kraju bude svejedno kako se aplikacija zove, važno da obavlja svoj posao.

Kao prvo nemojte odmah birati Linux distribuciju, pre svega priviknite se na aplikacije koje koristi Linux ,a dostupne su i na Windowsu. Prvo ih ispobajte na Windows-u.

Što se tiče Web Browser-a, ako ste do sad koristili Internet Explorer vi ste izgubljen slučaj 😀 , za ostale pretraživače nema potrebe da se navikavate. Oni su isti na svim platformama.

Aplikacija za obradu slika: Ima ih više, ali jedan od boljih je Gimp.

Gimp Download: http://www.gimp.org/

Zatim aplikacija za Crtanje je Krita

Download Krita: http://krita.org/download

Office, jedno od češće postavljanih pitanja i mnogo različitih odgovora. Što se tiče Linuxa na njemu Microsoft Office NE RADI, naravno postoji više alternativa, a ja ću navesti  3 najbolje međutim nijedna nije kao MS Office. Naravno bitno je znati u kojoj meri je on vama i potreban. Pstaviću slike od sve 3 alternative, po kriterijumu koliko dobro obavljaju posao.

1. Kingsoft Office (Word, Excel, Power Pint)

 

Ovaj prilično mladi projekat ,stvoren je da zameni 3 najpopularnija pograma MS Office-a i sva 3 su bukvalni kolonovi istih. Kingsoft Office je dostupan na Windows-u, Linux-u, OS X-u, Andoridu. Vrlo popularan zadnjih godina i što je naj važnije besplatan. Za Linux je dostupan u Beta verziji ali odlično obavlja svoj posao i gotovo da nije potrebno navikavanje na njega.

Download Kingsoft Office: http://www.kingsoftstore.com/

2. Libre Office (baziran na open office-u), ovaj paket sadrži bukvalno sve kao i MS Office i svi koji koriste Linux ovo smatraju  najboljom i najkvalitetnijom alternativom. Problem je što je on urađen kao što ćete videti na slici ,naj bliže MS Office-u 2003 tako da je novijim generacijama izuzetno antipatučan i kako bi precizno rekli smara. Ovaj Office je često dostupan odmah nakon instalacije većine Linux-a, međutim začudilibiste se koliko je efikasan i funkcionalan.

Download Libre Office: http://www.libreoffice.org/

3. Open Office, ovaj paket office-a je bio dostupan odmah nakon instalcaije većine Linuxa, ali mu je popularnost vremenom opala i prestigao ga je Libre office. Takođe nudi celokupan paket kao i MS Office i prilično je sličan Libre Office-u.

Download Open Office: https://www.openoffice.org/

 

Naravno za svaki od ovih Office paketa je dostupno posebno upuststvo na engleskom, ali za pojednie delove ima i na srpskom ,naročito kod Open Office-a (Libre Office je baziran na Open Office-u tako da se može reći da uputstvo za Open važi i za Libre Office).

———– Ispod ove crte su programi na koje nije potrebno prilagođavanje, a dostupni su samo u Linux-u———-

Video Player (Totem), u Linuxu se tako i zeove. Takođe ima ih više ali ovaj je jdean od boljih i odmah je dostpan nakon instalacije.

Za muziku je naj čeće dostupan Rhythmbox , mada svaki drugi plejer za muziku sličan je ovom. Naravno postoje i jednostavniji plejeri ali ovaj odlicno obavlja posao. Takođe dostupan odmah nakon instalacije.

 

Za početak bilo bi dobro da instalirate pojedine aplikacije na svoj poznati Windows. Ukoliko budete zadovoljni onome što one nude, tek tada počnite razmišljati o izboru Linux-a.

Linux nije sebičan i svaki od njih nudi Dual Boot način instaliranja, što znači da ćete prilikom startovanja kompjutera imati izbor koji operativni sistem želite da pokrenete. Tako da u slučaju da se ne snalazite na Linuxu možete se vratiti na Windows.

Na ovoj slici vidite ekran koji će se pojaviti i ponuditi vam izbor između Ubuntu-a i Windows 7.

Dakle pod predpostavkom da koristite Win 7 ,Ubuntu vam nudi opciju da se instalira pored Windows-a i tako vam omogući 2 operativna sistema na jednom komjuteru. Ovo ne utiče na brzinu rada komjutera ili tome slično ,svaki operativni sistem za sebe radi u 100% kapacitetu vašeg kompjutera.

 

Koji Linux Odabrati?

Ne želim da vam se uplićem u odabir, ali samo da vam skrenem pažnju.

Kroz kraću istoriju Linuxa, Debian se pokazao kao naj popularniji i naj kvalitetniji, pre svega praktičnim.

Debian je prijateljski nastrojem prema korisnicima i nisu potrebna specijalna uputstva za njegovu instalaciju. Kako i svaki od Linux-a Debian dobija svoje potomke i iz njih se znatno izdvaja danas naj popularniji Linux Ubuntu. Ovaj Linux od 2007 je prvi na top listama. Pošto je i ovaj Linux dobio potomke, Ubuntu ih ima oko 80, jedan od njih je prešao Ubuntu na top listi. To je Linux Mint. Baziran na Ubuntu-u ovaj Linux se razvijao polako ali sigurno, i danas je jedan od vodećih. Manje poznat ali ne manje bitan je Elementay OS. Vrlo kreativno inspirisan, izuzetno brz. Preporučujem ga za sporije kompjutere sa manje od 2 GB RAM-a.

Shodono gore navedenim Linuxima oni su ujedno i moj predlog NAROČITO ako ranije niste koristili Linux.

 

Pročitajte i ovo:

Zamena aplikacija za Windows za aplikacije Linux

Zašto izabrati Linux?