Linux koji bi mogao da zameni XP

Verovatno ste videli da se više stranica zanima time što je Microsoft prestao da podržava Windows XP, pa su krenuli da predlažu koji bi Linux mogao dobro doći kao zamena za njega. Pošto korisnici koji imaju XP u većini su to preduzeća koja koriste neki od Office programa kako bi vodili posao, a često za to koriste slabije kompjutere koji ne mogu ili teško podnose Windows 7.

Office mogućnosti su dostupne i u Linux-u tako da je sada važno da se korisnici što lakše prilagode Linux-u ili da se Linux prilagodi njima.

It’s F.O.S.S. je dao 4 predloga koje bi bilo lepo pogledati. Svaki od ovih sistema radi na slabijim procesorima uz 1 GB ili manje RAM memorije.

Po funkcionalnosti bih se složio sa (It’s F.O.S.S) glasanjem da bi Linux Mint Mate mogao odlično da obavi ovaj posao. Ali je njegov preporučeni minimum je 1 GB memogije što znači da bi mogao sporije da radi na slabijim memorijama.

Tako da bi to izgledu, na šta bi se korisnici XP-a vrlo lako navikli, bio Lubuntu

Lubuntu je stabilan i brz operativni sistem ,sa ne tako dobrom grafičkom podlogom ,zapravo je jednak XP-u. Svi bi se složili da u odnosu na Windows 7, XP izgleda ružno. Isto kao što Lubuntu ružno izgleda u odnosu na Ubuntu.

Ali po funkcionalnosti jednostavnosti i brzine Lubuntu bi bio savršena zamena za XP. Ne zaboravimo da Linux-u antivirusi koji zauzimaju puno memorije nisu potrebni ,tako da bi Lubuntu radio mnogo brže od XP-a na bilo kojem kompjuteru.

Korisnici koji se teško opredeljuju zbog aplikacija koje su imali na XP-u a po svemu sudeći te aplikacije neće moći da korisite u Linux-u, nema problema! Svaki progrma iz Windows-a ima adekvatnu ili ponekad bolju zamenu dostupnu za Linux. Kliknite ovde da bi pogledali listu zamena za naj korišćenije aplikacije u Windows-u.

Takođe sa dajveriima nebi trebalo da imate problema, pojedini uređaji kao što su skeneri ili specifični štmapači stariji od 2005 godine možda neće raditi ili će biti potrebno naći drajver na internetu. S drugre strane, tastature, miševi, matične ploče, grafičke kartice, CD uređaji su automacki podržani odmah nakon instalacije Lubuntu-a ili će vam on ponuditi da instalirate drajver ukoliko je uređaj specifičniji od standardnog.

Evo kao bi izgledao Lubuntu na Desktop-u

 

link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: