Podešavanje Telegram-a

Telegram se brzo razvija tako da je moguće da se neke od opcija neće nalaziti baš na tom mestu kako sam ovde opisao. Ali verovatno neće menjati ime tako da ćete je lako pronaći. Ovde se radi o podešavanju Desktop i Android Mobile verzije. Međutim pretpostavljam da se na iOS-u i OSX-u interfejs ne razlikuje mnogo.

Svaka od postavki ima svoje objašnjenje u sklopu aplikacije ili na oficijenom sajtu, dole su navedene samo one na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Podešavanja za Andorid verziju:

  • Settings > Privacy and Security > Last Seen – ovde možete podesiti ko od kontakata može di vidi kad ste poslednji put bili online, odnosno da sakrijete online status.
  • Settings > Privacy and Security > Group – ovde podešavate ko sve može da vas doda u grupne chat-ove.
  • Settings > Privacy and Security > If you’re away for – podešavate nakon koliko vremena, AKO se ne logujete na Telegram, će nalog automacki biti obrisati.
  • Settings > Data and Storage – ovde se brišu cache fajlovi, imate monitoring protoka megabajta preko mobilnog ili wifi interneta. Tu možete podesiti da li da vam peview slika, GIF-ova i video fajlova skida automacki ili ne (jako korisno za uštedu megabajta)
  • Pazite na skinute fajlove, oni nisu kriptovani na vašem telefonu, nalaze se na internoj memoriji u Telegram direktorijumu, ako želite da imate kontrolu nad njima upotrebite opciju navedenu iznad ove tačke.

Podešavanja Desktop verziju:

  • Include muted chats in unread count – Uključivanje ili iskuljučivanje broja ne pročitanih poruka od mutiranih naloga i kanala.
  • Ako kompjuter koristi više ljudi ugasite message preview i/ili sender’s name kako sadžaj poruke nebi bio vidljiv prilikom notifikacije o novoj poruci.
  • Automatic media download settings – Slike,GIF-ovi i Video fajlovi se automacki skidaju, ako to ne želite ovde ih možete ugasiti.
  • Manage local storage – svaka slika, video ili gif koji se skine kao preview se čuva na hardu, vremenom ovo može napuniti dosta mesta, ovde možete proveriti koliko, i ako treba obrisati sve (ovo je kao cache).

Telegram uopšte:

  • Koristite username kako bi mogli da vas dodaju ljudi BEZ deljenja broja telefona.
  • Mutirajte sve kanale kako bi vam iskakale notifikacije samo od prijatelja.
  • Preporučljivo je da koristite tzv Two Step Verification. – Telegram će vam nakon prijavljivanja i unosa kod-a koji vam stiže na sms ili na drugu Telegram aplaikaciju, tražiti password koji će te samo vi znati. Ovako neće moći da vam nasilno preuzmu nalog čak i da vam neko duplira sim karticu ili presretne sms (pazite ako koristite WEB verziju).
  • Koristite localpasscode – Ova opcija je dostupna na svim verzijama Telegrama, služi za lokalno (znači samo na tom uređaju) zaključavanje Telegrama i ovaj kod može biti različit na svakom uređaju. Kad god pokrenete aplikaciju tražiće vam kod.
  • Brisanje poruka – Poruke po defaultu se brišu samo sa pošiljaoceve strane, ali ako je i primalac i pošiljaoc obrišu ona nestaje i sa servera tj zauvek (provirte ovde). Međutim od skoro je moguće obrisati pruku sa obe strane ali samo poruke stare do 2 dana.

Razlika u sortiranja fajlova u Telegramu:

  • ZIP, veliki video fajlovi, velike slike itd se priazuju kao poruka za preuzimanje, u listama se nalaze pod Files.
  • Linkovi – bilo koji tekst koji počinje sa http ili www se linkuje, u listama se nalaze u Links.
  • Audio Messages – Može se puštati u Telegramu, one se NE skidaju posebno, u listama se nalaze u Voice messages.
  • Audio – Svaki MP3 može da se pušta u Telegram-u, ali se oni skidaju kao fajl, u listama se nalaze u Audio.
  • Slike – Ako se pošalju sa kompresijom, imaju svoj peview u suprotnom se šalju kao fajl, u listama se nalaze u Photos ili ako poslate bez kompresije u Files.
  • Video – posoji vrsta koja može da se pišta u Telegramu, ali može biti poslat i kao fajl ako je video velik. U listama se nalazi u Video, a valiki fajlovi u Files.
  • GIF – skida se kao preview automacki ali se u listama nalazi u Files.

Svaki peview se čuva kao cache osim ako se on posebno ne skine, fajlovi koji su prikazani kao poruka za preuzimanje se skidaju na podrazumevanu lokaciju Desktop verzija : /Donwloads/Telegram Desktop ili Mobilna verzija: interna memorija/Telegram

Šta ako mi neko ukrade telefon?

Ovo može i dobro da se završi…

Broj mobilnog telefona je jedini način da potvrdite identitet u Telegram-u. Telegram ne prikuplja više informacija o vama tako da vam ne može pomoći u identifikaciji na drugi način, tako da ko ima vaš broj on je vlasnik vašeg naloga.

ALI… Ako ste logovani na svoj Telegram sa nekog drugog uređaja, recimo drugi telefon, dekstop ili web verzija, možete “ubiti” sve ostale sesije, tako da će svi Telegram login-ovi biti ugašeni, odnosno logout-ovaćetese sa svih drugih uređaja. Ako ste uključili Two Step Verification ili local passcode niko osim vas neće moći da pristupi nalogu.

Kako “ubiti” sesije?

Mobilna verzija:

Settings > Privacy and Security > Active Sessions > Termite all other sessions

Desktop verzija:

Settings > Show all Sessions > Termite all other sessions

Web verzija:

Settings > Active Sessions > Termite all other sessions

Možete učiniti više.  Prijavite vašem mobilnom provajderu da blokira vašu sim karticu, tako ćete obezbediti sve naloge koji su povezani sa vašim brojem, a nakon toga možete da zatražite novu karticu koja će imati vaš stari broj. Naravno ovo je moguće samo ako je vaša sim kartica registrovana. Sa starim brojem ćete povratiti kontrolu nad vašim Telegram nalogom.

Ako ipak ovo ne uspete ili niste u mogućnosti da ovo uradite, pod uslovom da niste promenili podešavanje, vaš Telegram nalog će se automacki obrisati nakon 6 meseci.

Sve što je od fajlova (slike, video, audio itd) skinuto korišćenjem Telegrama će trećem licu biti dostupno čak i ako se “ubijete sesuje” osim ako niste obrisali ranije.

Želim da obrišem Telegram nalog

Ovo možete uraditi kliom na ovaj link. Brisanjem naloga brišete sve svoje podatke, slike, poruke, grupe, stikerepakove koje ste kreirali, channel-e, kontakte (sve što se nalazi na serveru). Kada uradite deaktivaciju stićiće vam kod koji treba da unesete. Kod NE stiže SMS-om već na neku od Telegram aplikacija. Nakon brisanja, nije moguće povratiti nalog.

Napomena! kontakti koji su bili u grupama koje ste kreirali će ostati u njima, takođe kopije poruka će biti dostupne na njhovim nalozima. Poruke koje ste im poslali će biti njima vidljive sve dok ih ne obrišu.

Supergupe i bot-ovi koje ste kreirali će biti obrisani sa svih povezanih naloga. Vaš username će biti oslobođen, onosno moći će neko drugi da ga izabere.

Ako ponovo napravite nalog sa starog broja on će se ponašati kao prvi put kreirani nalog.

Ako vam treba više informacija, pogledajte oficijelni Telegram FAQ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anti-Spam pitanje: