Self-Destructing Cookies

Self-Destructing Cookies je dodatak za firefox. Služi da nakon napuštanja sajta obriše kolačiće koje je taj sajt zapisao na vašem kompjuteru.

Kolačići su uvek diskutabilna tema, jer omogućavaju brže sporazumevanje sajta i korisnika i pamćenje raznih podataka, između ostalig i sesiju logovanja na neki sajt. E sad koliko je ovo korisno i skraćuje vreme toliko je i opasno. Do kolačića je relativno lako doći, pre par godina su bili potpuno ne obezbeđeni, ali novije tehnoligije pokušavaju da ih obezbede, međutim kolačići su nešto što vam je stalno potrbno pa kopleksnije obezbeđenje bi samo usporavalo proces učitavanja i komunikaciju sa stranicom. Tako da je do kolačića danas nešto teže ali ne i nemoguće doći.

Krađom kolačića kradu se i vaši podaci…

E sad, krađa je druga tema, jer se ovi kolačići mogu iskoristiti i kao špijunski materijal i razotkriti nekom drugom sajtu gde se bili pre. (NPR facebook pokupi kolačiće i sazna da se kupovali na amazonu i vidi koje ste proizvode pogledali). Ovaj probelem ne shvata svako isto i neću se petljati u filozofiju. Naglasiću samo da se pojavilo neko nepisano pravilo da “moralni” sajtovi u poslednje vreme obaveštavaju korisnike notifikacijom, da će sajt upisati kolačiće.

Ovaj dodatak dakle u zavisnosti od podešavanja briše kolačiće odmah nakon napuštanja stranice (gašenje Tab-a) ili prilikom gašenja firefox-a. Naravno postji i white lista gde možete dodati sajtove od kojih ne želite da vam se brišu kolačići.

dwld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: