Shutter

Shutter je program koji vam omogućava da slikate određeni deo ekrana. Dakle slično kao Print Screen ali u izabranoj regiji ekrana.

Kada se program pokrene, pojaviće vam se prozor gde će vam biti dostupne sve prethodno slikane slike, kao i par opcija kao što su: slikanje određenog prozora, izbor slikanja drugog desktopa (ako ih imate više) ili selekcija određene regije ekrana.

Prilikom izbora selekcije ekrana, ekran će prekriti providni crni film a mišem obeležite regiju koja vam je potrebna. Naravno progrma nudi slikanje sa ili bez kursora, odlaganje slikanja za par sekundi i par drugih opcija.

Program je dostupan samo za Linux.

U nekim Linux distribucijama je preinstaliran. Međutim ima ga u software centru, tako da vam je dostupan sledećom komandom:

sudo apt-get install sutter

ili klikom na link ispod koji će ga automacki instalirati ukoliko koristite Ubuntu ili na Ubuntu-u baziranu Linux distribuciju:

sfcntr

Ako koristite neku specifičnu Linux distribuciju ili ga ne možete naći u software centru posetite njihov oficielni sajt i pronađite verziju koja vam je potrebna.

Napomena: Kada se program pokrene on će biti aktivan u pozadini, a ikonica će vam biti u notify bar-u. U nekim Linux distribucijama se ta ikonica ne vidi ili se vidi samo njeno mesto, ukoliko želite da ugasite program idite u File > Quit (CTRL + Q) ili ga ugasite preko system monitora.

 

link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: