uBlock

uBlock uopšteno služi za blokiranje reklama (alternativa za AdBlock i AdBlcok Plus, ali koristi resurse i liste od AdBlock plus-a, mada nije potrebno imati oba addona instalirano) i trakera trećih lica koji prikupljau podatke kao što su: ko je posetio stranicu, koje ste stranice posetili, koliko je puta posećena stranica itd, ali blokira i maliciozne linkove pa delom služi kao pomoć antivirusu…
Blokira reklame, štiti privatnosu i bezbednost, ukratko 🙂

Postoje dve verzije addon-a a obe su dostupne za Firefox, Chromium, Google Chrome, Operu. E sad koji od ove dve verzije da instalirate? to sam se i ja pitao tako je nastao ovaj post…

Ako vas mrzi da čitate instaliraje uBock Origin, imate link na kraju stranice… Ova priča je malo duža ali zanimljiva i govori i tome kako Open Source nekad zna da zbuni korisnike.

uBlock je kreiran od strane gorhill-a, međutim vlasništvo ovog projekta se prepisuje na određeni broj ljudi iz tima koji je radio na ovom projektu. Vodeći programer tima koji radi na uBlock-u je sada Chris Aljoudi, a Alex Vallat je zadužen za pružanje podrške Firefox addon-u.

gorhill na bazi ovog projekta kreira novu verziju pod nazivom uBlock Origin koji je trebalo da pruži podršku za Google Chrome.

Mogu se naći razni komentari na internetu poput toga da je uBlock, prodat, da pokušavaju da ga unovče ili da je uBlock nelegalni klon uBlock Origin-a. Međutim postoje i komentari na Firefox addon sajtu koji govore drugačije.

Tačna priča je da se tim razdvojio kao što već rekoh, tako piše i na uBlock oficielnom sajtu,

Evo komentara Alex Vallata (čovek koji omogućava da uBlock bude dostupan u Firefox-u) koji odklanja dilemu:
“NOTE: Users should be aware that this add-on represents an older fork. The original developer of uBlock is continuing to actively develop the newer fork uBlock Origin.”

Dakle uBlock je u valsništvu dela tima koji je ranije radio na njemu i održavaju ga kao svoj vlastiti projekat, dok je originalni (na kojem radi matični tim programera) uBlock Origin.

Da rezimiramo:

  • gorhill kreira uBlock
  • uBolock se odvaja od gorhill-a i prelazi u vlasnistvo Chris Aljoudia
  • na bazi uBlock-a gorhill kreira durgačiju verziju ovog dodatka koja radi isto što i uBlock i naziva ga uBlock Origin.
  • uBlock je separatisan i održava ga drugi tim ljudi

Na vama je da se opredelite koju verziju želite da koristite.

Naravno velika većina komentara savetuje da se opredelite za uBlock Origin pošto na njemu radi tim koji je napravio ovaj program. Mađutim morate znati da uBlock takođe služi istoj svrsi i NIJE nelegalni klon.

Ovaj post je nastao tako što me je ova priča zbunila i morao sam da istražim do kraja. Pročitao sam MNOGO komentara na ovu temu. A istinu ste upravo pročitali 😀

Do sada sam koristio uBlock, međutim pristalica sam ideje da pratim programera koji ga je kreirao i nakon ovog posta ću preći na uBlock Origin.
Što ne znaci da je uBlock lošiji ali lično imam više poverenja u matični tim koji konstantno radi na njegovom kodu i poboljšanju, PRETPOSTAVLJAM da se bagovi i propusti brže rešavaju nego u manjem timu uBlocka.

Ocena Firefox Addona:
uBlock ima 249.027 korisnika i ocenjen je sa 4 zvezdice (ocenlo ga je 216 korisnika)
uBlock Origin ima 620.020 korisnika i ocenjen je sa 5 zvezdica (ocenilo ga je 318 korisnika)

Ocena Alternativeto sajta:
uBlock 98 lajkova
uBlock Origin 428 lajkova

Da bi instalirali jedan od ovih addon-a (nema potrebe da instalirate oba) idite na njegovu oficijelnu stranicu klikom na link ispod:

uBlock – Oficielni sajt

uBlock Origin – Oficielni sajt

uBlock – Firefox Addon

uBlock Origin – Firefox Addon

Addon za Opera pretraživač se i dalje zove uBlock a zapravo je uBlock Origin, pošto programeri nisu mogli da promene ime. Link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: