Ubuntu 16.04 Unity

Ubuntu 16.04 izlazi ovih dana, međutim ako ste se zainteresovali za noviju verziju evo par novosti. Dakle pored standardnih najnovijih verzija programa, kernela, Unity-a i pratećih softverskih alata čeka nas i par Tweak-ova.

Detaljniji izveštaj o ovom sistemu ću objaviti nakon njegove finalne objave koja je najavljena za 21.04.2016, a zasada zežim samo da prokomentarišem par Tweakova, jer smatram da su grafička poboljšanja uvek prvo vidljiva i najinteresantnija.

Dakle u novom Unity-u će biti moguće prebaciti sidebar (glavni bar sa ikonicama) na donji deo ekrana. Smatram ovo mudrim potezom jer se tako daje mogućnost lakšeg privikavanja korisnika koji dolazi sa Windows okruženja. Mada se ovim ruši neki imidž Unity-a jer mu je taj sidebar bio karakteristika, ovo će početnicima ili korisnicima koji imaju obične (kockaste) ekrane biti zanimljivo.

Ukoliko želite da prebacite sidebar na dolji deo ekrana koristite sledeću komandu:

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Bottom

Ne zaboravite, ovo radi samo u Ubuntu-u 16.04

Ako vam se ipak više sviđa da ovaj bar stoji sastrane možete ga vratiti sledećom komandom:

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Left

Evo kako izgleda to u praksi:

Izvor: itsfoss.com

Takođe čeka nas i poboljšanje sound bara koji će od sad pored plejera koji se integrišu u ovaj bar biti dostupna opcija pojačanje-smanjenje i gašenje mikrofona, što je prilično korisno. Kao i sklanjanje media dugmića plejera koji nije aktvian.

Ikonice na desktopu:

Ovo je ne zvanični podatak ali po mojim testiranjima Ubuntu 16.04 Beta 2 verzije, kod mene je moguće mišem izvući ikonicu iz dash-a na desktop kao shortcut, što nije bio slučaj u verzijama 12.04, 12.10, 13.04, 13.10, 14.04, 14.10, nisam navodio sve ove verzije kako bi izgledalo da ih ima puno već zato što dok se Uiity ravijao ikociu je bilo moguće izvući na dasktop, sve do verzije 12.04 međutim posle kasnijih updateova, to je onemogućeno.

Ponavljam ovo je slučaj kod mene, ne mora da znači da će tako biti i kod vas, ako neko ima iskustva u vezi ovoga slobondo pišite u komentar.

Još jedna nova, zanimljiva stvar je:

Ikonice za Restart, Logout i Sutdown u dashu. Ovo ubrzava proces, jer ćete moći da odradite ovu opciju pritiskom na super button na tastaturi (zastavica) i kucnjaem komande koju želite, te ćete je enterom potvrditi. Dakle ne morate miš voditi do gornje ivice i kliktati na shutdown. Tako da ovo štedi vreme.

Takođe jedna od vizualno dobrih stvari je novi Software center.

Ova verzija radi zatno brže od prethodne, prilično je pregledna i jednostavna za korišćenje. Međutim nisu svi programi dostupni a oni koji jesu u glavnom su starije verzije, pretpostavljam da je ovaj projekat još u beta fazi kao i sam sistem, tako da ovo ne može biti rečunato kao minus.

Eto toliko o novom Ubuntu-u ,više detalja ću objaviti nakon izlaska finalne verzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: