WinDirStat

WinDirStat je program za pregled statistike fajlova i njihovih veličina na hard diksu. Interfejs je prilično jednostavan a pored liste fajlova sa progresom koliko koji folder/fajl zauzima mesta, u  dodnjem delu ekrana imate grafički prikaz svakog fajla na hardu. U zavisnosti kojiko fajl zauzima mesta u procentima u odnosu na veličinu harda, toliko će biti velik njegov kvadratić koji ga predstavlja.

Ovaj program je odličan za analiziranje u slčcaju da imate problema sa organizacijom fajlova, ili imate previše zauzetog mesta a da ne znate zašto.
Daje vam mogućnost vizualne kontrole nad hardom.

 

 

Problem koji sam rešio ovim programom:
Jedna igra je preko klijenta preuyimala samu sebe sa interneta u temp fajl, međutim lokacija koja je bila zadata je bila Downloads, fajl se pojavio i tamo ali prilikom instalacije je prijavljeno da je fajl oštećen, te sam krenuo ponovno preuzimanje, jer nije bilo mogucnosti popravke skinutog fajla, međutim na hradu je počelo da ponestaje mesta, a meni nije palo na pamet da klijent prvo skida u temp a nakon toga bi trebalo fajl da PREBACI na zadatu lokaciju.
Verovatno je došlo do greske prilikom završetka skidanja, jer klijent jeste porsledio fajl na zadatu lokaciju ali ganije obrisao iz temp-a, a kada sam krenuo ponovno preuzimanje on je u temp-u napravio novi fajl koji se zvao isto ali sa (1) na kraju imena. Tako da sam imao 4 fajla, 2 u tempu i 2 u Download-s. Problem je bio u tome što je fajl približno 4 GB-a pa je to prilično zauzelo mesta.
Naravno duplikat iz Downloads-a sam odmah video ali mi je ostalo zuzeto 8 GB iz nepoznatog razloga. Ovaj program je ršio problem. U grafikonu su bila dva velika kvadrata koja su označavala ta dva fajla i klikom na njih sam saznao da su u tempu.

Naravno ovaj problem bi rešio i bleachbit prilikom čišćenja nepotrebnih fajlova jer tu spada i temp.

Postoje virusi ili zloćudne sripte koje konstantno pune hard, nadam se da nećete naleteti na njih, ali ako naletite ovaj program će locirati gde je najviše mesta zauzeto i znaćete gde da tražite neopravdano zauzet prostor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: