Actiona

Actiona je program za kreiranje skripti koje će automacki obaviti neku operaciju na kompjuteru. Slično BAT ili shell skriptama, međutim ovaj program vam omogućava vizualan način programiranja, interfejs je jednostavan, a uz listu funkcija možete postići prilično dobru funkcionalnost skripte.

Nije vam neophodno znanje programiranja, jer se komande programiraju mišem 🙂

Ukoliko vam zafali neka funkcija možete je isprogramirati ako znate Java Scrypt.

Ovaj program vam može pomoći i ubrzati obavljanje posla na kompjuteru, ili možete skriptu poslati nekome ko nije baš vešt sa kompjuterom, te će skripta obaviti posao.

Moguće je eksportovati skriptu u exe fajl (samo u Windows verziji programa).
Postoje 2 načina, jedan je da program sam sebe zpakuje u exe fajl tako da kome god pošaljete taj fajl moći će da pokrene skriptu, u ovom slučaji exe fajl će zauzimati približno 30 MB.

Drugi način je da eksportujete samo skriptu u exe fajl, ali je u tom slučaju potrebno da vam Actiona bude instalirana, jer bez nje se skripta neće pokrenuti, ovako će exe fajl biti svega par kilobajta.

Ili jednostavno možete sačuvati ASCR fajl i otvarati ga u Actiona po potrebi.

Svaka skripa je open source. Ako se exe fajl rename-uje i umesto exe ekstenzije upiše 7z, moćićete da ga odpakujete i videćete fajlove Actiona programa kao i samu skriptu, na taj način možete da vidite šta tačno skripta radi.

 

Ako vam treba još informacija posetite oficijelni sajt. Tamo ćete naći i instalacioni fajl za Windows, dok se u Linux-u može instalirati putem terminala:

sudo apt-get install actionaz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: