Kako rešiti problem sa pregrejavanjem laptopa?

Vrlo je važno da regujete na vreme, kako se zbog pregrevanja ne bi delisa šteta. Plastika može postati kruća i podložnija pucanju, komponente mogu početi da se tope idt.

Današnji laptopovi su sve manji a njihova konfiguracija sve bolja i brža. To nam donosi funkcionalnost u korisnkovu korist ali i poteškoće u tehnickom smislu.

Dizajn laptopa, boja, oblik, tekstura plastike, njegova težina itd je često zanimljivija kupcima od samih funkcija, tako da i proizvođači ulažu na tom polju pa prave sve manje komponente koje će se implementirati u manje i lepše dizajnirano kućište.

Što je manja komponenta – više se greje
Što je manje kućište – teže se hladi
Što je manja površina za preuzimanje toplote – duže se hladi
Što je skučeniji prostor – prašina se lakše taloži
Što manji kuler – više i jače mora da radi

Svakako je lepo imatai lep tanak fensi laptop, ali on u sebi sadrži brojne komponente u malom prostoru. Procesor i grafička su najveći “grejači” u laptopu, ali tu su hard disk, RAM i baterija prilikom punjenja.

Sistem za hlađenje je i dalje kuler, iako se polako prelazi na mobilne procesore koji se manje greju pa im kuler nije potreban (tableti, mobilni telefoni) međutim to ne znači da se ne greju, ali perfomanse im nisu još na zadovoljavajućem nivou za jedan laptop.

U zavisnosti od modela laptopa, zavisi i sistem hlađenja. Pa tako možete doći u situaciju da se vaš lapotp greje više ili manje od nekog drugog. Međutim sam sistem hlađenja nije uvek ključan faktor kad je pregrevanje u pitanju.

Kako da znam da li mi se laptop greje?

 • Kuler stalno radi i čuje se glasnije nego obično
 • Kućište na donjem delu laptopa je vruće (ovo je već kritično)
 • Restartuje se posle nekoliko sati/minuta rada
 • Daje zvučni signal (nije dostupno kod vakog laptopa)
 • Vidite na softveru koji vam prikazuje veću temperaturu od 55 stepeni

Postoji više razloga zašto vam se laptop pregreva:

 • Rupice na donjem delu kućišta

Laptop na donjem delu ima rupice odakle uvlači vazduh kako bi hladio procesor i grafičku koji su najčešće integrisani blizu jadan drugoj pa ih prekriva ista površina kao što je bakar, aluminium ili neki treći materijal koji lako preuzima toplotu a koji se potom hladi kulerom.

Pošto je laptop kao što mu sama funkcija govori “prenosni kompjuter” on dolazi u dodir sa raznim površinama na kojima se mogu nalaziti razne čestice koje mogu biti usisane i zaglavljene u laptop.

 • Zaglavljen ili prljav kuler

Prašina koja uđe u laptop vrlo je moguće da će doći i proći kroz kuler ali se pritom par čestica zalepi za njega. Vremenom dolazi do zagušivanja a poto i do zaglavljivanja, zaprljan kuler ima problema da se pokrene.

 • Snaga laptopa

Što su performanse laptopa bolje to se više greje, ovo je prilično diskutabilna tema, ali je činjenica da se bolji procesori i graficke više greju.
DA ovi laptopovi imaju i bolji sistem hlađenja, međutim ako dođe do problema sa hlađenjem pre ćete biti u problemu nego neko sa slabijom konfiguracijom.

Prilično je jasno da mali i tanak laptop ne može biti jak laptop…

 • Zahtevan softver

Možda koristite neki softver koji zahteva više resursa pa koristi sve kapacitete hardvera, za koje kuler nije prilagođen. Softver ovog tipa bi bile naravno igrice, programi za animaciju, obrada velikih slika i dr. Takođe do ovog problema može doći ako koristite više programa istovremeno.

Moguća rešenja:

Kao što ste videli u tačkama iznad, na pregrevanje u glavnom utiče korisnik, proizvođač uradi sve što je do njega da vam obezvedi najbolji odnos cene i konfiguracije (što nije uvek najidealnije rešenje), ali od vas zavisi kako i koliko će laptop biti u ispravnom stanju.

 • Softverski deo:

Po Default-u u BIOS-u je verovatno uključeno da se kompjuter ugasi ili restartuje ako dođe do pregrevanja, ovo bi trebalo da bude uključeno, ako ste menjali, vratite, ili ako niste sigurni da li je uključeno proverite. Ovo ne morate raditi ako nikad niste vršljai po BIOS-u, ovo je samo preventivna mera.

Instalirajte neki program koji vam omogućava da vidite koliko je stepeni na procesoru, hardu, grafickoj.

Ovde sam naveo par programa koji vam to omogućavaju:

Open Hardware Monitor (Windows), psensor (Liinux), Sensors Indicator (Linux), HWiNFO (Linux/Windows)

Koristite softver koji zahtevaju manje resursa, ugasite nepotrebne programe koji opterećuju procesor, izbegavajte korišćenje više zahtevnijih programa od jednom.

 • Tehnicki deo:

Laptop držite na čistim površinama kako bi smanjili mogućnost da se prašina uvuče u njega. DA, prašinu nećete nikad izbeći, ona je tu pa je tu, ali smanjite rizik na prihatljivu meru.

Pazite gde stavljate laptop, rupice na donjem delu moraju biti slobodne kako bi laptop mogao da uvlači vazduh.

Na stolu možete podmetnuti svesku ispod dela gde se načazi baterija, tako će vam tastatura bolje stojati a pošto je dolji deo pod uglom, obezbeđujete veći pristup vazduhu donjem delu kućišta.

Ako korisitite laptop u krevetu ili trosedu, ispod njega postavite TVRĐU fasciklu ili svesku koja će obezbediti protok vazduha ispod laptopa a pritom će ga zaštititi od usisavanja čestica sa pokrivača ili ćebeta.
Uvek gledajte da vam je laptop na TVRDOJ površini, mekana površina zagušuje sistem hladjenja!

Kupite podlogu-kuler, ako smatrate da se kompjuter greje zbog softvera koji koristite.

 • Servis:

Ako poštujete sve navedeno, a laptop vam se i dalje pregreva, potrebno ga je očistiti. Ako ste dovoljno hrabri možete ovo uraditi i sami.
Pronađite video na Youtube-u koji prikazuje kako rasklopiti i sklopiti baš vaš model laptopa.

ALI vam preporučujem da laptop ipak odnesete u servis i izdvojite malo para kako vam se nebi desilo da nakon sklapanja imate par delova viška, ili da neki deo niste dobro uljučili ili postavili, izazvaćete veću štetu nego što je cena čišćenja laptopa.

Za one koji planiraju da kupe laptop:

Evo par pitanja koje treba sebi da postavite pre nego što se odlučite da kupite laptop:

 • Da li mi je potreban baš laptop?, Da li je neophodno da imam kopjuter poredsebe kad nisam kod kuce?

Postoje ljudi koji imaju laptop i jednostavno ga nikad ne iznesu iz kuce… Da ima takvih 😀
Oni su dali nesto više para za PRENOSNI kompjuter koji NE prenose, to je ono što se kaže porez na liksuz, za te pare su mogli da kupe bolji desktop kompjuter i da budu mirni što se tiče promene delova, čišćenja, grejanja itd.

 • Šta planiram da radim na njemu? Kloiko su zahtevni programi koje planiram da koristim? Igram li igrice?

U zavisnosti od zahteva softvera se bira i konfiguracija laptopa, ako ste gejmer, radite sa zahtevnim programima, potrebna vam je brzina itd onda ćete birati malo skuplje laptopove, koji će to moći da podnesu. Ako ovde uštedite koji dinar on će vam se obiti o glavu prilikom prvog posla koji će te obavljati teže i sporije nego što je potrebno.

Ako ne planirate neke zahtevnije projekte ili jednostavno vaš lični kompjuter neće tome služiti, onda nema potrebe bacati pare, kupite neki prosečni.

 • Da li sam u mogućnosti da platim zamenu delova?

Delove za laptop možete naći samo ukoliko oni nisu integrisani (oko 90% komponenti je integrisano), u suprotnom morate menjati celu matičnu ploču, što mu dođe kao da menjate ceo laptop. Čak i ako crkne deo koji nije integrisan, moraćete do servisa, male su šanse da to uradite sami ako niste stručni za to…
Otvorite laptop bez poznavanja njegocih delova, isto je što i nadati se najboljem.

 • Koji servis mi je najbliži? Koje laptopove popravljaju?

Često se obraća posebna pažnja na marku laptopa, ona može kod vas izazvati poverenje ili nepoverenje, ali to nije toliki prioritet, svaki od laptopova može imati problem i on se rešava u servisu koji treba da ZNA da poravi taj laptop. Zato obratite pažnju na lokalne servise i na to koje laptopove najbolje popravljaju i koji su najprodavaniji tu kod njih, jer će verovatno najbolju podršku pružiti baš za one koje poznaju, često popravljau i za koje su stručni. Ako kupite neki redak laptop, vrlo je verovatno da ćete deo čekati i po mesec dana a moguće je i da lokalni servis nije stručan da zameni taj deo, te će ga slati kod nekog drugog, ili u ovlašćeni servis koji često nije blizu vas.

Savet je da kupite dodatni podlogu-kuler za laptop, možda vam neće biti potrebna odmah, ali ako bude bio, trebaće vam odmah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: