BCuninstaller

BCuninstaller je program otvorenog koda za poptpunu uninstalaciju programa sa Windows-a. Nalik na Add/Remove programs, koji se nalazi u samom Windows-u s tim što ovaj program nudi mogućnost (naravno ako mu dozvolite) da obriše sve registre obeleženog programa i na taj način će ga poptpuno uninstalirati i obrisati zaostale fajlove, tako da vaš kompjuter zaboravi da je taj program ikada bio instaliran.

Da kao što ste pretpostavili ovaj program se može koristiti i u zanimljivije svrhe kao što je sakrivanja nekog programa (ili igrice), međutim može biti vrlo koristan ako imate problema sa nekim programom, koji zahteva reinstalaciju, a nakon unintstaliranja imate problem sa instalacijum, jer instalacija isčita registre i smatra da je program već instaliran ili zna da je program “nasilno” obrisan.

Ovde postoji mali problem, ovo nije program za brisanje zaostalih registara, ako je program uninstaliran regularno, taj program se neće naći na listi BCuninstaller-a. Tako da vam neće biti od pomoći ako ste program već uninstalirali, međutim ako znate da sa nekim programom može doći do problema preventivno možete instalirati BCuninstaller i koristiti ga umesto Windows-ovog Add/Remove programs-a.

Zanimljiva strana ovog programa je njegova instalacija. Prilikom instalacije možete odabrati portable verziju i instalirati je na USB flash, pa ćete ga imati kadgod i gdegod vam treba.

Pored uninstaliranja postoji još dosta mogućnosti a ja ću navesti samo neke.

  • Prikazuje i sistemske programe pa ako znate šta radite možete obrisati ono što vam ne treba
  • Možete videti koji program se pokreće u start up-u pa ga ugasiti
  • Briše zaostale fajlove iz Program Files-a (neki oficijelni deinstaleri ovo ne rade ili ostavljaju korisničke foldere)
  • Nudi mogućnost kreiranja restore pointa pre uninstalacije (ovo nije neophodno da radite, ali je dobro imati kao mogućnost ako niste sigurni šta radite)
  • Moguće je uninstalirati više programa odjedanput

Video sa oficijelne stranice

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: