Brave Web Browser

Brave je internet pregledač koji ima fokus na privatnost i kontrlu nad njom. Ovaj pregledač iako pazi na vašu privatnos on vas ne štiti 100% tako da se ne može meriti sa projektima kao što su Firefox sa addon-ima za privatnost, Iceweasel, TOR ili njemu slučni. Ali za svakodnevno surfovanje je odličan.

Pretraživač je open source projet koji je baziran na Chromium-u (open source verzija Google Chrome-a). Trenutno je u BETA verziji koja je objavljena septembra ove godine (2016). Prilično je različit od drugih pregledača, pa ne podržava dodatke od Chrome-a ili Firefox-a, a pošto se radi o mladom projektu za sada je dostupan samo dodatak za čitanje PDF fajlova. Međutim dolazi sa implementiranim AD blokerom, HTTPS everyhere, odnosno sigurna kocekcija i kad sajt ne nudi https konekciju, i Scrypt blokerom. Tu su i mogućnosti blokiranja fingerprintova, špijunskih i tzv fišing sajtova. Kao dodatan oprez nudi brisanje kolačića i history-a prilikom gašenja pregledača ali tu je i private mod. Ima mogućnost kontrole i blokiranje kolačića od strane trećih lica ili svih kolačića.

Naravno svaki od ovih blokera može da utiče na to da se sajt ne učita kako treba, pa je neophodno biti svestan šte je sve uključeno i kako, gde i u kom služaju koji bloker treba ugasiti. Scrypt bloker je prilično sličan noScrypt-u tako da je moguće pustiti da sajt učita scrypt-u kad mu to dozvolite klikom na ikonicu. Vrlo je pregledan i jednostavan za korišćenje, bukvalo jednim klikom možete uključiti ili isključiti štit koji automacki gasi sve blockere. A što je najvažnije, izuzetno je brz. Naravno trošenje memorije kao i svakom pregledaču u današnje vreme je mana, ali ovaj za sada nije preterano zahtevan (oko 450 MB RAM-a).

Isprobao sam samo Linux verziju tako da ne znam kako se ponaša na Windows-u ili Androidu, ako neko želi, može napisati svoje utiske u komentaru dole 🙂

Dostupan je za Desktop/Laptom: Windows, Linux, OSX i mobilne telefone: Andorid i iOS

Obratite pažnju, radi se o BETA verziji, što znači da programeri još nisu završili stabilnu verziju, postoji mogućnost da neka opcija u programu ne radi kako treba.

Nije idealan i ponekad propusti neku skruptu, ali će se to sigurno popraviti u narednim verzijama. A do tad bolje išta nego ništa 🙂

Pročitajte još:

NoScrypt
Self-Destructing Cookies
AdBlockerPlus
uBlock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: