ChaletOS

ChaletOS je kreiran od strane Dejana Petrovića kao jedan od njegovih projekata, baziran je na Debian/Ubuntu-u 16.04 dostupan je za 32 bit-ne i 64 bit-ne procesore.

Linux distro je dobio ime po nazivu švajcarskih planinskih kuća čiji su koncepti jednostavnost, lepota i prepoznatljivost.[distrowatch]

Ime je definitivno ubolo u srž Linux-Windows problematike. Dakle uvek se vrećamo na problem prepoznavanja Linuxa od strane Windows korisnika i na njihove kritike. Ovaj Linux distro je jedan od onih koji stvarno izgleda poput Windows-a i to ne samo jednog, već su uključeni i Windows 7 i 8, a što se mene tiče može i 10-ka pošto je intefejs manje više isti. Mađutim pored izgleda, uključene su i odlične GUI (GUI – Grafičke aplikacije) koje vam na najednostavniji mogući načim omogćavaju da promenite izlgled interfejsa samo jednim klikom. Ovo nisam sreo još ni u jednom Linux distro-u tako da sam ovim oduševljen, stvarno svaka čast, da stvar bude bolja, ista aplikacija vam omogućava da birate neki od conky desktop gadžeta (ima ih više, a odabrani su stvarno najbolji).

Takođe dostupna je aplikacija koja vas tekstualno ili putem video zapisa upoznaje sa sistemom u vidu tutorijala, mada je stvarno izuzetno uređen interfejs gotovo da ne postoji mogućnost da se zapitate “a gde sad treba da kliknem?”. Ista aplikacija vas upoznaje sa alternativama Windows programa uz kratko objašnjenje što je takođe jako dobro, pošto će vas odmah upoznati sa Linux programima i nećete morati da surfujete tražeći ih.

Obzirom da koristi Xfce desktop okruženje, o funkcionalnosti i eleganciji ne vredi pričati, jer se ona uz ovo dekstop okruženje podrazumeva, međutim ovaj distro ima dodate nove pakete ikona, koje se lepo uklapaju uz tematiku intefejsa tako da cela slika sistema izgleda lepo uređena. Kada na kratko bacite pogled na ekran, stvarno vam prva asociacija bude “gle windows”.

Dakle Xfce omogućava eleganiciju i lakoću korišćenja, a specifične wineows teme i dobro odabrane ikonice i font obezbeđuju prepoznavanje od Windows korisnika, ali i ostalih jer je interfejs izuzetno user friendly. Eto to je Chalet OS.

Da ne zaboravim da napomenem, dostupan je i veći broj stvarno lepih pozadina, ovo ne smatram bitnim, ali je lepo videti kad se autor nekog distro-a potrudi oko selekcije slika.

Kao što rekoh autor ovog Linux distro-a je kreator i još par projekata:

Great Little Radio Player

Great Little Book Shelf

Microsoft Web Apps DEB pacage

Prva dva programa se nalaze preinstalirani na sistemu pored blago osiromašenog standardnog paketa, međutim dostupni su svi neophodni programi.

Programi koje ovaj distro poseduje a ne viđaju se često u drugim distro-ima kao preinstalirani:
qBittorrent, VLC player, Pidgin, Double Commander, Online Video Downloader, Dictionary
Naravno svaki od ovih programa ima alternativu i zavisi samo od korisnika koji od njih koristi.

Još jedna pohvala ide za System Settings, naime pošto Xfce stvarno omogućava najpreglednij način podešavanja, autor je dodao još programičića koji olakašavaju rad i čine Linux još lakšim. Pored strandardnih opcija (nijedna nije uskraćena) dodato je još i Upravljanje Conky gadžetima, automacko mount-ovanje hard diskova, bleach bit.

Izdvoio bih ovo moutovanje hard diskova, to je jedan od sigurnosnih mera Linux-a i apsolutno je podržvam, ali je i meni kao početniku bilo čudno kad upalim kopjuter, odem u plejer da pustim muziku a ono error “file not found”, tako da je ovo svakako rešenje problema ukoliko imate protrebu da vam je hard odmah dostupan, a naročito za ljude koji su novi na Linux-u, jer će prevazići ovaj problem bez poteškoća (po default-u je podešeno da mount-uje).

Po specifikaciji koja je dostupna i na oficijelnom sajtu, zahtevi Chalet OS su:

  • Procesor: 1GHz+
  • RAM: 768MiB preporučljivo
  • Slobodno mesto na hardu: 8GB
  • Grafička kartica i monitor kompatiblini sa rezolucijom 1024×768

Konkretno meni ovaj sistem radi super brzo (2 GB RAM) i tokom par dana testiranja nije bilo apsolutno nikakvih problema, čak ni sa zvučnicima nisam imao problema, pošto imam 5.1 zvučnike dešava se da neki Linux disto pobrka kanale (softverski) pa moram da ih podešavam, u ovom slučaju sam trebao samo da promenim sa stereo na 5.1. Tokom rada na desktopu uz jedan conky dadžet zauzeta RAM memorija je >300 MB, što je dobro.

Ubuntu je prešao na novi software center, međutim ovaj Linux distor i dalje koristi stari, mada ima i novi, što i nije tako loš potez obizirom da se novi nije još razvio u stabilnu verziju, tako da što je sigurno sigurno je.

Pošto slika ima dosta na oficijalnom sajtu, smatrao sam nepotrebnim da ih i ja kačim tako da sam se sližio linkovanjem.

Za karaj želim da kažem da sam stvarno oduševljen i da nisam očekivao ovako dobro uređen sistem. Tim više što je autor dodao i svoje programe u njega. Nisam baš ljubitelj Windows izgleda ali ovo treba pohvaliti.

Naravno dostupan je oficijelni forum za podršku i konsultacije, ali pošto je baziran na Ubuntu-u, sve što važi za njega važi za ovaj sistem.

Ukratko: sistem za preporuku, naročito ako ste početnik na Linuxu a navikli ste na Windows. Naravno ne očekujte da će vam svi Windows programi raditi na ovom sistemu, ovo je ipak Linux kao i svaki drugi.

Sistem sam instalirao pre 5 dana i koristiću ga dok ne nađem neki drugi distor koji me zainteresuje, ako ima pitanja slobono pitajte u komentarima.

 

link dwld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: