Crypto Data

Ovaj add-on za Firefox vam omogućava da enkiptujete test. Dakle u njega peste-ujete neki tekst ili link koji ne želite da vidi niko drugi osim vas ili bilo ko kome date lozinku da ga dekriptuje.

Na slici vidite prozor gde kopirate tekst ili link i klikom na Encrypt pojavljuje se prozor u koji upisujete loziku bez koje tekst ne može da se dekriptuje. Nakon Enkriptovanja (nakon unešene lozinke) takst će primiti izgled sličan kao na slici. Dakle naizgled bezvezni nis karaktera koji predstavljaju vaš tekst. Ovaj prozor takođe služi i za dekripciju, odnosno kad unesete jedan ovakav niz karaktera klikom na Decrypt pojaviće vam se prozor u koji treba da upišete lozinku. Nakon toga videćete vaš tekst (odnosno tekst koji je bio enkriptovan).

Ovaj dodatak za firefox poseduje dve vrste enkriptovanja to su AES CTR i RC4

Kako ove enkripcije kriptuju u to neći da ulazim, ako vas interesuje možete pogledati ovde.

Obe metode se masovno koriste za kriptovanje, od mnogo načina, ove dve enkripcije su među najpoznatija što im ipak daje dobru reputaciju, međutim to ne znači i da su neprobojne.

Ukoliko vam neko krekuje loziku ili je vi date pogrešnim ljudima, ovaj sajt ne snosi nikakvu odgovornost!

Evo jednog klipa koji objašnjava najjednostavniji način (ručni način) enkripcije, međutim metode koje se danas koriste na internetu (u koje spadaju i ove dve gore navedene) rade sa enkripcijom do 256-bita (ili više) što znači da će haker ili kreker morati da isproba 2256 različitih kompbinacija da bi razbio 256-bitnu kriptovanu poruku, što je virtuelno ne moguće provaliti čak i sa najbržim kompjuterom. [Izvor teksta]

 

link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: