Elementary OS Freya

Konačno je izašla nova stabilna verzija Elementray OS-a pod nazivom Fraya. Beta verzija je dostupna već više meseci, a pošto sam bio jedan od korisnika koji je koristio ovaj sistem u tom režimu malo ću pisati o njegovom razvijanju.

Kada je izašla Beta 1 verzija odlučio sam da je instaliram, jer elementary OS Luna koristim duže vreme na Eee PC-u, i veoma sam zadovoljan sa njim. Prilično je lagan i Eee PC ga lepo podnosti, s obzirom da imam samo 1 GB RAM memorije ovaj sistem na njemu radi sasvim solidno. Ekran Eee PC-a je svega 10 inča tako da sam se odlučio baš za ovaj distro, jel su ostali lagani distroi više prilagođeni za desktop kompjutere što znači veći ekran i miš (ne tuchpad) tako da mi se elementary apsolutno ukopio u moje zahteve, tim više što je baziran na Ubuntu-u.

Na prvi pogled se ne razlikuje mnogo od prethone verzije Luna. Svi elemnetni se nalaze na istom mestu, tako da nema prilagođavanja, ako ste koristili prethodnu znaćete da koristite i novu verziju. Međutim novija verzija dolazi sa brojnim novostima. Odmah se primećuje novi stil prozora (lepši), providni menu bar, notifikacije su animirane i po meni prilično lepše. Kao i svaki drugi distro i ovde su u svakoj novoj verziji dostupne nove pozadine za desktop, nove verzije preinstaliranih programa i slično.

Ono što me je oduševilo je da u Beta verziji ovaj sistem (bar kod mene) radi bez ikakvih problema. Radio je isto kao i stara stabilna verzija. E sad pošto sam ipak malo više čačkao po sistemu i tražio više informacija saznao sam da Pantheon okruženje koje elementary OS koristi, ne radi baš sajajno u Ubuntu-u 14.04, te sam krenuo u tom prvcu da vidim kako su to elementary programeri rešili. Kao što rekoh na prvi pogled nema problema, međutim prilikom gašenja aplikacija iz system tray-a nije bilo moguće KLIKOM, već ste morati strelicama na TASTATURI dođete do opcije Quit ili druge komande koja vam je potrebna. Zatim prilikom pokretanja glavnog menia za odabir programa, imate mogućnost brze pretrage samim kucanjem imena programa koji vam je potreban, ponekad nije bilo moguće pokrenuti ga pritiskom na enter, nego kliknuti mišem. Ovo su jedni bagovi koje sam JA pronašao, što znači da nisu jednini, ali nisam naleteo na druge ili njih nisam bio svestan.

Kad sam koristio Beta verziju, gotovo svakoga dana je bio dostupan novi Update sa paketima vezanih za sistem ili bazu. Tako da ovo govori o tome kako su programeri svakoga dana otkrivali i popravljali bagove. Naravno uz pomoć korisnika koji su slali bug reportove. Zato je potrebno ukoliko vam se pojavi bug report da kliknete send report, kako bi programeri imali uvid u to šta treba popraviti.

Updatovanjem je došla i stabilna verzija, dakle moj Beta sistem je prešao u stabilan, posle konačnog update-a, bag što se tiče brze pretrage u glavnom meniu nestaje 🙂 ali system tray bag za desni klik quit ostaje ne promenjen. Ali bez obzira na sve ipak sam odlučio da reinstaliram elementary i instaliram zvaničnu stabilnu verziju.

Sama instalacija baš nije naj sjajnija, pošto sam očekivao da će prilikom instalacije sistema biti dostupne neke dodatne informacije o distrou kao što to ima svaki Linux baziran na Ubuntu-u, međutim kod Elementarya ima samo progress (linija dokle je sigo)  i tekst koji govori šta je trenutno u procesu. Doduše instalacija ne traje dugo, ali… lepše je imati neku sliku na ekranu i koju dodatnu informaciju.

Ipak problem desnog klika u system tray-u je ostao, međutim kada se opcija izabere OBIČNIM klikom na ikonu pa na opciju, sve radi kako treba, dakle koristite samo običan klik. Nije mi baš jasno zašto sa desnim klikom ne radi, ali sam siguran da će to rešiti u nekom od narednih update-ova 😉 Generalno uopšte ne smeta, a naviknete se posle par puta…

Problem koji nisam uspeo da rešim ,je hardversko gašenje WIFI-a 🙁 ali s tim sam imao poblema i sa drugim distroima tako da ovo ne uzimam za zlo 😉

Jedna stvar koja me malo nervira kod Elementarya je Dropbox ikonica u system tray-u.
Ovo je malo čudan problem i moguće je da se neko neće složiti samnom, ali komentari su aktvini i slobodno pišitie.
Ukoliko skinete Dropbox sa zvanične stranice, nakon instalacije putem gdebi-a ili Software Center-a ,Dropbox neće da se pokrene 🙁 dakle ne možete se ni log in-ovati…
E sad ukoliko Dropbox koji je dostupan u Software Centeru i ako ga tako instalirate imaćete mogućnost Log in-a i Dropbox će raditi 🙂
ALI ikonica se NEĆE videti u system tray-u… program radi kako treba i sve je OK, ali da li je Dropbox aktivan moćićete da videte samo u system monitor-u (task manager-u).

Postoji 2 rešenja da se ikonica vrati, međutim probao sam oba i kod mene ne radi 🙁
Likonve za ova rešenja ću postaviti čim ih detaljno istražim, problem je u tome što kod oba rešenja komentari nisu baš naj sjajniji i ima dosta dilema. Kod nekog radi kod nekog ne. Tako da moram ovo malo da razmotrim.
Tako da ukratko, Dropbox RADI, ali se ne vidi.

Šta treba uraditi posle instalacije Elementray OS Freya:

NEKA od ovih uputstava su preuzeta sa sledeće stranice: IT’S F.O.S.S

1. Najvažnije je da Update-ujete sistem, pre update-ovanja nemojte raditi ništa. Imam samo jednu preporuku koja nije dokazano da šteti, ali meni nekako više uliva poverenje, a to je da server odakle sistem skida update promenim sa Serbia na Main Server

Nekako mi uverljivije deluje da mi pakete skida sa zvaničnog servera Ubuntu-a nego preko posrednika iz Srbije, možda grešim, ali meni ovako sistem radi super.

2. Instalirajte Tweak Tool za Elementary OS Fraya

3.  Poželjno je instalirati Additional Drivers
Ovo se nalazi u Software and Updates pa poslednji list:

Postoji mogućnost da vam ne bude dostupan nijedan driver što znači da su svi elementi podržani ili da za njih nema driver-a. Najčešće se ovde javljaju driver-i za grafičke i mrežne kartice.

4. Kada sve ovo uradite restartujte kompjuter i možete krenuti sa instalacijom pograma koji su vam potrebni. Neke od njih možete pronaći ovde.

Upoznajte se sa Freyom 🙂

Sistem za preporuku 😀

link

One thought on “Elementary OS Freya”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: