Kako preživeti sa 1GB RAM-a u 2017-oj ?

Većina PC korinika imaju prosečan laptop ili desktop kompjuter koji ima minimum 2 a najčešće 4 GB RAM-a. A šta je sa ostalima? No eto ja sam u prilici da koristim Asus-ov Eee PC koji radi na 1,4 GHz i 1 GB RAM-a. Uz njega sam dobio oriđiđi Windows XP Home Edition koji je relativno živeo sa tom konfiguracijom jer 2010 godine verovali ili ne, internet pretraživači još nisu toliko jeli memoriju, a XP je iz doba kada se RAM memorija merila u megabajtima. Naravno radi se o low-cost kompkuteru i za očekivatije da neće obaljati posao najsjajnije.

Windows XP:

Windows ko Windows, nije radio loše međutim sa njim sam dobio gomilu Asusovog softvera koji je trebalo da poboljša performanse laptopa, uštedu baterije, imao je par unikatnih opciija, koje da budem iskren nikad nisam imao potrebe da koristim itd. Antivirus je naravno morao da bude prisutan, tako da osim pretraživača i eventualno nekog plejera koji ne zauzima puno memorije to je bilo sve što bi laptop mogao da radi.

Naravno igre nisu dolazile u obzir zbog lošije grafičke… Pa sam odlučio kad već ne mogu da se igram, onda ću ptobati da izvučem bolje performanse iz njega. Instalirao sam Linux. Prvo je to bio Ubuntu (pošto sam s njim počeo da upoznajem Linux, a posle sam izvrteo oko 10-ak drugis disto-a, sa različitim desktop okruženjima).

Ubuntu 12.04:

Pa moram reći da se nisam iznenadio da je radio nešto bolje nego Windows, no to baš nebi bila fer ocena, jer je onaj originalni Windows bio nafilova raznim Asus-ovim pomoćnim softverom. Uglavnom naravno da je Ubuntu bez tih dodataka i antivirusa koji su trošioli inoako malo memorije radio brže. Međutim napredovanjem internet pretraživača, boljim kompresijama video fajlova, napredovanjem funkcionalnosti softvera uopšte, potrebno je sve više RAM memorije i jači procesor, naravno. Ubuntu nakon instalacije, prilikom prvog bootovanja na desktopu zauzima oko 400 MB RAM-a bar kod mene je tada tako bilo, što je već ~40%. Bez obzira na na sve funkcionalnost laptopa nije bila znatno poboljšana, da imao sam nešto više memorije na rapolaganju, i to je manje-više pokrilo mooje zahteve za takav laptop, međutim hteo sam da izvučem još iz njega.

Nakon standardnog Ubuntu Unity desktop okruženja sam godinu dana koristi elementary OS koje je radio prilično solidno, ali sam nastavio da testiram dalje, pa sam radio probao MATE i XFCE koji su poznati kao mali potrošači RAM-a, moram reći da su se lepo pokazali…

Posle sam počeno da vršljam po NE Ubuntolikim Linux-ima i naletim na Manjaro koji se i danas nalazi na tom laptopu. Naravno govorim o XFCE desktop okruženju (Manjaro default okruženje je KDE, da ne bude zabune) pošto mi je Xubuntu dao više mogućnosti jer mu je bilo potrebno oko 250 MB RAM-a, odlučio sam da probam Manjaro jer sam stekao utisak da radi velikom brzinom na mom desktop PC-u (pisao sam članak o tome).

Manjaro 16 (Prešao sam prvo na 15-icu ali je u to vreme baš bio prelazni period 15 – 16 pa sam na 15-ici bio svega par nedelja):

Ovo je bilo pravo otkriće za moj laptop… Da XFCE zauzima isto RAM-a kao i na Xubutnu-u međutim (ispravite me ako grešim) imam utisak da Manjaro radi prilično brže. Naravno mogućnosti su i dalje ograničene ali DA, živim sa 1GB RAM-a u 2017-oj godini i mogu reći da je OK.

Fora je u načinu orgranizacije programa i aktivnosti.

Evo kako:

 • Ne koristim antivirus (on još dodatno jede memoriju (bitch please, I’m using Linux).
 • Ne otvaram gomilu tabova prilikom surfovanja.
 • Koristim minimalističan interfejs, bez puno gadžeta.
 • Gasim sve programe koji mi više nisu potrebni.
 • Hard mi je organizovan i nije prepun.
 • Nema više od 3 add-ona u Firefox-u.
  Koristim addon-e koji zabranjuju redirektovanje i pup-up-ove.
  Gasim automacko pozianje flash player-a i drugih plugin-a.
  Kako optimizovati firefox možete pronaći ovde.
 • Ako želim da gledam Youtube u HD-u, gledam ga preko SMPlayer-a (jako korisno).
 • Ne slušam muziku sa Youtube-a prilikom surfa, koristim minimalističini low RAM usage music player Audacius
 • Možda najvažnije, strpljenje dok se stranica učita… DA treba mu par sekundi više ali kliktanjem naokolo samo se produžava proces.
 • Gledam da koristim programe kojima nije potrebno mnogo memorije. Ako se ipak ne nađe takav, onda gasim sporedne programe koji nisu toliko potrebni.

Ovo su samo neke od stavki koje morate da uzmete u obzir ako imate malo RAM-a, ali kao što rekoh samo organizacija. Navićiete se za neko vreme a što je još bolje ako ovaj princip primenite na više RAM-ske kompjutere izvućićete iz njih još bolje performanse.

NE! ne morate koristiti Linux, ovde sam ga ovde jer ja sa njim preživljavam, nisam imao na umu da Windows gurnem u drugi plan. Sve što tačke su primenljive i na Windows-u, samo bi za Windows dodao, pošto on nema druga dekstop okruženja kao Linux… Za Win 8 i 10 nisam siguran, koliko sam video oni nemaju baš mnogo mogućnosti kad su u pitanju smanjenje vizualnih efekata i promena interfejsa, uglavnom se sve svodi na low kontrast i menjanje boje, ali npr u 7-ici postoji mogućnost da pogasite sve vizualne efekte i promenite interfejs na Windows classic… Izgledaće ružnije, ali će vam kompjuter raditi bolje jer će više RAM-a biti slobodno.

Na kraju bih dodao, obratite pažnju na to koji softver koristite u drugom planu. Mislim na pomoćne programe, kao što su fajl menadžeri, plejeri, mesendžeri, update notifikacije, desktop gadžeti itd. Neki od njih zauzimaju više memorije nego što treba, razlozi za to mogu biti mnogobrojini, opravdani ili ne opravdani, u to neću ulaziti, ali pokušajte da nađete alternative za te programe. Evo par primera:

Dekstop gadžeti često više služe kao ukras, ugasite ih kada radite nešto ozbiljnije.

Za fajl menadžer ima dosta alternativa ali uglavnom onsovni sistemski manager radi posao kako treba, tako da nemojte koristiti neki koji ima gomilu funkcija koje vam nisu potrebne.

Današnji plejeri su uglavnom 100 u jedan, sve puštaju, muziku, filmove, slike, ma šta hoćete… ako vam je prioritet samo slušanje muzike nađite neiki lagani plejer koji ćete koristiti samo za to.

Pazite na update notofikacjie, nema potrebe da one stoje tako u tasku, ili update-ujete taj program ili uključite automacki update ili ugasite update (nije preporučljivo koristiti outdate-programe).

Nemojte koristiti više messenger-a istovremeno… da ovo nekad može biti teško jer ne zavisi samo od vas, već i od ljudi sa kojima komunicirate… ali eto ovo može biti faktor ako imate malo RAM-a.

Eto toliko od mene, ako znate još neku caku koju želite da podelite sa nama, slobodno pišite u komentar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: