Koristite vatrenu lisicu lukavo ; )

Ako ste čitali moje ranije tekstove mogli ste da primetite da ne štedim reči kad je u pitanju privatnost i bezbednost na internetu. Ovaj članak će biti posvećen mogućnostima koje vam nudi Firefox. Opcije koje ću navesti su uglavnom zabrane implementiranih dodataka, tako da je moguće da vam poneki sajt neće radi kako treba, zato dobro razmislite da li vam je navedena opcija potrebna ili ne. Nijedno od ovih podešavanja NIJE LOŠE što je uključeno, već ako ga ne koristite onda nema potrebe da bude aktivno kako slučajno nebi bilo zloupotrebljeno. Svako podešavanje ću pojasniti tako da neće biti dileme da li da je gasite ili ne.

Prvo malo o produktivnosti:

Svaki sajt u današnje vreme kojisti Java Script. Zato je gašenje ove opcije diskutabilno. Ako ne koristite JS u velikoj meri ćete biti bezbedniji jer nijedna zloćudna skripta neće raditi na vašem firefox-u, ali isto tkao nijedan sajt (koji koristi JS) neće izgledati kako treba, a neki elementi će biti razbacani po stranici ili se uopšte neće videti. Tako da ukoliko želite udoban surf, ova opcija ostaje uključena.

Flash player, pa u moderno vreme se njegova primena prilično smanjila, tako da možda uopšte neće biti potreban, ali uvek se može desiti da vam zatreba zato ga ipak ostavite, a u Preferences > Addo-ons > Plugins > Shockwave Flash prebacite na Ask to Active, tako da će biti ugašen ali kad bude zatrebao firefox će vas pitati da ga aktivirate.

Takođe sve Plugin-e koje smatrate suvišnim stavite na Ask to Active kako ih nebi svaki sajt automacki pokretao, uštedećete na vremenu učitavanja stranice ali i poboljšati bezbednost. Ako vam zatrebaju samo klikniti ne Allow Now, pojaviće vam se notifikacija ispod URL bar-a.

Malo o dodacima:

Dodaci služe da poboljšaju produktivnost i olakšaju surf. Međutim nemojte ih instalirati previše, svaki od njih zahteva svoj deo procesora, RAM-a, tako da se može desiti da vam firefox pojede više memorije nego što je potrebno. Gledajte da vam ne bude aktivno više od 5 dodataka (ovo se ne odnosi na web developere/kreatore itd).

Firefox je otvoren za sve ljude koji žele da programiraju, tako da se u ponudi nalazi jako veliki broj dodataka. To što je dodatak popularan ne znači da je bezbedan. Proverite uvek ocenu dodatka i što je najvažnije njegov poslednji update. Ako njegov programer nije radio duže od godinu dana na njemu moguće je da neće biti kompatibilan sa novim verzijama firefox-a i što je još gore verovatno ima neki sigurnosni propust. Baš zbog te otvorenosti prema korisnicima svaki dodatak ima bar dve alternative, pronađite pravu. Neke od dodataka sam spominjao ovde na sajtu, tako da ću osaviti linkove na kraju posta.

Obratite pažnju na deskripciju dodatka, u njoj je najčešće lepo opisano šta dodatak radi i kako ga je najbolje koristiti. Dodataka koji vam nije stalno potreban možete ga ugasiti i uključivati po potrebi, nije neophodno da sve svi oni učitavaju svaki put kada uključujete firefox.

Pogledajte ovu listu, ako se neki dodatak (obratite pažnju na broj verzije) koji koristite nalazi na njoj odmah ga obrišite! Savet je da promenite sve passworde na nalozima koje ste koristitli dok je taj dodatak bio instaliran.

Izmena izgleda:

Ovde neću puno daviti, kako će izglrdati vaš firefox je samo vaša stvar, ali ću vam u tačkama dati par saveta. Pod izmenom izleda mislim na kustomizaciju gornjeg dela firefoxa, dakle URL-bar, tab-bar, broj i raspored dugmića itd.

 • Izbacite search bar – nije potreban sve što kucate u URL-bar će vam se automacki tražiti u poretraćivaču koji odaberete da bude default-an (kako podesiti default-an pretraživač imate pod naslovom Podešavanja – malo niže).
 • Download dugme možete ubaciti u bar pored tabova, skroz gore desno (pored opcije za minimizaciju i gašenje prozora) – uštedećete malo mesta za neki dodatak.
 • Izvucite history pored URL-bara – po defaultu je nevidljiv, ali zbog produktivnosti dobro dođe da bude pri ruci, međutim history možete pozvati i prečicom na tastaturi CTRL + H
 • Izbacite Private Window pored Download dugmeta – ova opcija vam otvara novi prozor u Private modu, može da zatreba, pa je dobro da je pri ruci (ova tačka vam nije potreban ako koristite dodatak Private Tab)
 • Poređajte sve add-one koji su vam potrebni desno od URL-bara kako bi bili pri ruci
 • Iz meni-a (ikonica 3 linije skroz desno) izbacite sve opcije koje vam nisu potrebne – Ovde takođe možete ubaciti i prečice za dodatake. Opcije kao što su full screen (F11), print (CTRL + P), new tab (CTRL + T) nije potrebno da stoje tu, ne koriste se često a do njih možete doći prečicama na tastaturi.

Toliko saveta od mene 🙂

Firefox podržava teme, tako da možete ponaći neku prikladnu za vas, pogledajte ovaj link.

Podešavanja (Preferences):

Ovde neću objašnjavati svaku opciju posebno samo ću skrenuti pažnju na neke od njih.

 • General
  Always check if Firefox is your default browser bi trebalo da je uključeno kako bi imali uvid u to da li je neki drugi pregledač hteo da vam se nametne, bez vaše dozvole.
 • Search
  Predlažem da vam glavni pretraživač bude neki dobro poznat i u koji imate poverenja, izbegavajte pretraživače koje vam nameću drugi sponzorisani i marketinški programi. (Ovde podešavate pretraživač koji će se koristiti prilikom unosa teksta u URL bar).
  Iz liste One-click search engines obrišite sve pretraživače koje nećete nikad koristiti ili vam nisu poznati.
 • Content
  Block pop-up windows neka bude uključeno, ovo neće prečiti sve pop-up-ove ali neke ipak hoće.
 • Applications
  Ovde imate listu aplikacija koje su na neki način povezane sa firefox-om, ovo zavisi od sistema koji koristite ali i softvera koji imate instaliran, tako da ovo ostavljam vama.
 • Privacy
  Use Tracking Protection in Private Windows neka bude uključeno, ova opcija šalje sajtovima informaciju da ne želite da budete trakovani… Da postoje sajtovi koji ovo poštuju.
  U ovoj sekciji možete birati koliko dugo želite da se čuva vaša istorija… to ostavljam vama.
 • Secutity
  Warn me when sites try to install add-ons neka bude uključeno kako vam neki sajt nebi instalirao dodatak bez vašeg znanja, vrlo je važno da znate šta od dodataka imate instalirano.
  Ostale opcije iz ovoe sekcije ostavljam vama.
 • Sync
  Služi da sinhronizujete uređaje, pa tako npr bookmarkovane stranice na firefox-u sa mobilnog će biti dostupne i na vašem desktop firefox-u, tu ima još opcija, šta sve da se sinhronizuje, ovo je prilično lako podesiti, trebaće vam nalog koji će sve to čuvati. Takođe vam može poslužiti kao online čuvanje favorites-a (što je praktično). U ovo neću ulaziti ako vam treba uputstvo možete ga naći ovde.
 • Advanced
  General:
  Warn me when websites try to redirect or reload the page po defaultu je ugašeno, savetovao bih vam da uključite ali će vas onda firefox pitati prilikom svakog redirektvanja što može biti jako dosadno… Tako da ipak ovo uključite samo kad vršljate po nepoznatim sajtovima.
  Data Choice:
  Ovde možete isključiti ili uključiti bug reportove za firefox. Od vas zavisi 🙂
  Network:
  Ovde su podešavanja za proxy (o ovome eventualno u nekom narednom članku)
  Update:
  Ovde možete menjati opcije u vezi update-a, da li da vas firefox obavesti pri izlasku nove verzije ili da se automacki update-uje, ovo zavisi od vas, tako da i ovo ostavljam vama.
  Certificates:
  Ovde se nalaze sertifikati koji predstavljaju identitet vašeg firefox-a koji je dostupan web stranicama u slučaju da pošalju zahtev za njega. Svaka stranica može poslati zahtev da firefox napravi poseban sertifikat kojim će vas ta stranica u budućnosti identifikovati. Sertifikat može sadržati i lične podatke kao što su ime i prezime, adresa ili e-mail adresa itd. Zato je važno da ovde podesite When a server requests my personal certificate: stavite ask me evey time, kako bi imali uvid u to koja stranica želi da vam kreira sertifikat i da imate mogućnost da to odbijete ili prihvatite.

Ako vam treba više informacja u vezi Preferences-a možete ih pronaći na ovom linku.

Šta je about:config ?

About:config je konfiguracioni fajl firerox-a gde su indeksirane sve moguće opcije, pa čak i one kojima nije moguće pristupiti iz Preferences-a, služi za malo detaljnije podešavanje i kustomizaciju u zavisnosti od potreba korinsika.

Kada u URL bar upišete about:config otvoriće vam se čudna stranica koja vas upozorva da menjanjem stavki u ovim opcijama možete ugroziti stabilnost, peformanse i sigurnost firefox-a. Pa da, upravo želimo da to popravimo, zato smo i ušli tu… Mora se malo rizikovati 🙂 PAZITE ŠTA KLIKĆETE, svaka izmena nakon menjanja će biti boldovana, ali ako zaboravite šta ste menjali džabe boldovanje. Ako ipak nešto zeznete “nije šećer u vodu”, firefox je fliksibilan browser, čak i ako vam se moja podešavanja ne sviđaju samo zamenite profil i sve će biti ok.

Kako napraviti novi profil? (backup profil)

Pošto ćemo menjati podešavanja koja mogu uticati na sigurnost predlažem da napravite drugi firefox profil. To se radi ovako:

Linux:
u terminal kucati firefox -P
Windows:
[windows button] > RUN >
kucati firefox.exe -P

Pojaviće se prozor koji vam omogućava da birate i kreirate nove profile.

Profili razdvajaju firefox prema potrebama, svaki profil ima svoja podešavanja i praktično dodavanjem novog profila dobijate novi defaultno podefeni firefox.

about:config:

Vraćamo se na deo gde poboljšavamo lukavost naše lisice 🙂

Napominjem da ovde ne menjate ništa na svoju ruku, podešavanja koje ću navesti nisam sam smislio već sam prateći firefox komjuniti izdvojio par stvarčica koje i sam koristim i do sada nisam imao nikakvih problema.

Da bi pristupili menjanju ovih opcjia potrebno je da u URL-bar upišete about:config i složitese sa rizikom…
Nakon toga u samom vrhu stranice videćete pretraživač, u njega unosite ono što je napisano sa leve strane znaka =, a u value koloni treba da stoji ono što je sa desne strane.

privacy.trackingprotection.enabled = true

Ovom opcijom uključujete zaštitu od trakera.

geo.enabled = false

Onemogućavate sajtovima mogućnost da pristupe informacijama vaše geolokacije. Ova opcija baš i nema nekog smisla s obzirom da lokacija može da se sazna preko IP adrese. Ali eto ako koristite VPN ili vaš kompjuter ima GPS ova opcija će biti od koristi.

network.cookie.cookieBehavior = 1

Gasi mogućnost upisivanja kolačića od strane posećenog sajta, e sad pazite ovde, ova jedinica je šifra za opciju:
0 – prihvata sve kolačiće
1 – prihvata kolačiće samo od glavnog sajta, odnosno blokira sve kloačiće trećih lica
2 – blokira sve kloačiće

Savet je 1 jer blokiranjem sivih kolačića može se desiti da vam sajtovi ne rade kako treba

network.cookie.lifetimePolicy = 2

Ova opcija kao i prethodna ima više mogućnosti. Služi kao čuvar privatnosti, naročito je dobra ako više ljudi koriste isti komjuter. Služi da obriše kolačiće posle izvesnog vremena:
0 – prihvata kolačiće normalno
1 – pita za svaki kolačić
2 – prihvata za trenutnu sesiju (preporučljivo), nakon gašenja firefox-a kolačići se brišu. To znači da ćete biti izlogovani sa svih naloga.
3 – Čuva kolačiće određeni broj dana

dom.event.clipboardevents.enabled = false

Ova je jedna od najvažnijih opcija, blokira sajtove da vide šta ste cut-ovali, kopirali ili paste-ovali (i na kom delu stranice).

browser.send_pings = false

Blokira sajtove da prate vaše klikove (ovo se ne odnsi na sve sajtove)

dom.battery.enabled = false

Blokira sajtove da vide status vaše baterije, u slučaju da koristite laptop

browser.sessionstore.max_tabs_undo = 0

Firefox čuva određeni broj tab-ova koje možete da povratite opcijom undo closed tab, ova 0 označava da firefox više neće čuvati ni jedan tab. 0 slobodno promenite u broj, koliko tabova želite da bude sačuvano.

WebGL – potecnijalni rizik

WebGL je Java Script API (Application programming interface) koji služi za renderovanje 3D grafike u web pregledaču, bez korišćenja bilo kog dodatka. WebGL je integrisan u standarde pregledača i omogućava prikaz slika i efekata u sklopu web stranica u vidu HTML elemenata ili komponenti koji mogu biti deo trenutne ili neke druge stranice.

Rizik je što WebGL koristi GPU (grafišku karticu) dok Java Script koristi CPU (procesor), korišćenjem grafiške kartice mogu se lako zaobići zidovi pregledača i maliciozna skipta može lako doći do kopjutera. Ova debata se raširila forumima, i pokazalo se da WebGL i nije tako bezbedan kao što se u početku tvrdilo. Nisam previše ulazio u problematiku, jer se ne razumem u te taktike sajber napada i odbrane, ja koristim samo gotova rešenja i pišem ovde o njima. Ako vas interesuje više dotalja možete ih pronaći ovde.

na WebGL lično gledam kao na još jedan dodatak koji daje veću moć pregledaču i web dizajnerima kako bi sajt učinili lepšim, međutim kao i kod Java Skripti nikad ne znate koja skripta šta radi i nije ih moguće sve pregledati pre nego što se učitaju, tako da jednostavno rešenje ako želite da budete bezbedniji ugasite ovaj dodatak. Naravno ovim rizikujete da neki od sajtova ne radi baš najbolje. Koliko sam uspeo da upratim WebGL nije toliko zastupljen, e sad ovo je diskutabilno, možda samo ja nisam naletao na takav satj.

WebGL 2:

Pre par meseci je izašla druga vezija WebGL-a koja je implementirana u Firefox 51 (izveštaj). Ova opcija je po defaultu uključena, nisam naleteo na neke reportove koji govore o bezbednosti ove verzije, ali je zanimljivo da je ostala podržana i prethodna, dakle ne radi se o update-u prethodne verzije već o drugoj verziji, što se može smatrati kao baypass za one koji su prvu verziju ugasili… Da sad malo paranoišem 😀 ali posmatrajte to ovako, odluku da li ćete ugasiti ovu opciju ili ne ostavljam vama, jer nisam kompetentan da je komentarišem, međutim moram vam skrenuti pažnju na ove infomacije. Kad sam već spomenuo WebGL onda ću to reći ovako, ako smatrate da treba da ugasite WebGL onda ugasite i jednu i drugu verziju u suprotom ostavite uključene obe, eto.

Gašenje WebGL i WebGL 2

webgl.disabled = true
webgl.enable-webgl2 = false

ovde postoji mala igra reči 😀 da nebi bilo zabune, prva opcija govori webgl diabled (webgl ugašen) a true je tačno (bulova algebra) što znali da je webgl ugašen. Dok webgl 2 je enable (webgl uključen) a false je netačno odnosno webgl2 je ugašen. Možda ovo objašnjenje nije bilo potrebno, al eto nek se nađe…

 

Izlazimo iz about:config-a. Kad sve ovo podesite, jednostavno ugasite tab i to je to, sve opcije će biti odmah primenjene.

Dodaci za Firefox kojie vam preporučujem:

ADBlockerPlus – blokira ADs reklame na sajtovima (ne trebavam ako koristite uBlock)

uBlock ili uBlockOrigin – blokira reklame, trakere i maliciozne sajtove

Private Tab – daje vam mogućnost da otvorite sajt u istom prozoru ali u private mod-u

New Tab Home Page – Kada otvorite novi tab automacki će se otvoriti vaš home page

HTML5 Video Everywhere – Puštaće vam sve video linkove u HTML 5 player-u

Praktične prečice na tastaturi:

 • Screen shoot cele web stranie
  SHIFT + F2
  pojaviće vam se konzolna linija na samom dnu firefox-a, idite na stranicu koju želite da slikate i u konzlolnu liniju upišite sldeće:
  screenshot (ime fajla, bez zagrada) –fullpage
  slika će se nalaziti na podrazumevanoj download lokaciji.
 • Otvaranje slučajno zatvorenog tab-a – CTRL+SHIFT+T
 • Otvaranje novog tab-a – CTRL+T
 • Otavarnja taba u private mod-u (potreban dodatak) – CTRL+ALT+T
 • Otvaranje novog private prozora – CTRL+SHIFT+P
 • Štampanje – CTRL+P
 • Web stranica preko celog ekrana – F11
 • Otvaranje Downloads istorije – CTRL+SHIFT+Y
 • Otvaranje istorije (history) u side bar-u – CTRL+H
 • Brisanje skorašnje istorije (history) – CTRL+SHIFT+DEL
 • Bookmarkovanje stranice – SHIFT+D
 • Organizacija bookmarks-a – CTRL+SHIFT+O
 • Otvaranje linka u novom tab-u – na link kliknite scroll-om (tčkić na mišu), ili ako vam on ne radi ili ste na laptopu koritite CTRL + klik na link
 • Gašenje tab-a – CTRL+W
 • Prelaženje na drugi tab – CTRL+TAB

Ovo su samo neke od prečica, firefox ih naravno ima gomilu, možete ih naći ovde.

Eto sad vam je vatrena lija malo lukavija 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: