NoScript Firefox Add-on

Ovaj dodatak za Firefox služi da blokira sve Java i Flash skripte na web stranicama, a time štiti vašu bezbednost. Ovaj add-on može biti vrlo dosadan, ipak blokiranje Flash i Java skripte u današnje vreme znači da nećete videti ili delove sajta ili ga uopšte nećete videti (većina današnjih sajtova je bazirana na java skriptama). Naravno postoji opcija da se delovanje ovog add-ona prekine u raznim modovima.

Nema sumnje da je ovaj dodatak vrlo koristan sada kada je Java vrlo popularna pa tako i kod zlonamernih ljudi. Postoji mogućnost kreiranja white liste, odnosno liste sajtova na kojim će ovaj dodatak propuštati skripte, pa ga tako možete koristiti samo prilikom poseta sumnjivih sajtova.

Ako idete na sajt banke, neke firme ili sajtova za koje ste sigurni da vam neće naškoditi (Facebook, YouTube, Twitter, Instagram…), slobodno ih dodajte u white listu. Za ostale sajtove NoScript će paziti na vas 🙂

Obratite pažnju, nakon instalacije dodatka pojaviće vam se bela ikonica sa plavim slovom S. Kada stanete na nju mišem pojaviće vam se lista opcija koja je vezana za TERNUTNU stranicu koju gledate

Allow Scripts Globally – Dozvoljavate SVE naredne skipte da se učitaju, dakle NoScript je ugašen.

Allow all this page – Dodaje sajt koji je aktivan u White List-u i više neće biti blokiran

Temporarily allow all this page – Trenutno pušta sve skipte koje su dostupne na tom sajtu

Allow secunia.com (primer sa slike) – Dopušta skipte koje su vezane samo za taj sajt (postoji mogućnost da sajt ima neku skriptu koju povaliči sa neke druge lokacije, pa će vam se ta lokacija pojaviti kao posebna opcija za odobravanje)

Olakšavajuća ikonica: idite u menu, kliknite na customize, imaćete mogućnost da dodate u menu-bar posebno dugme koje će omogućivati trenutno dozvoljavanje skirpti (Temporarily allow all this page)

link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: