Promaja

Ovo je projekat koji služi da ljudima skrene pažnju na moć i funkcionalnost besplatnog, legalnog i Open Source softvera. Svi mi koristimo najmanje jedan Open Source program, većina svesno, ali ima korisnika koji to zanemaruju.

Zadatak ovog projekta je da korisnicima skrene pažnju na to da nije potrebno izdvojiti novac da bi se nešto kreiralo ili uradilo na kompjuteru. Pošto sam vas u postu o tome kako postepeno preći na Linux upoznao sa programima koji jednako rade i u Windows-u i u Linuxu, odlučio sam da korisnicima koji imaju želju da se prebace na Linux ili da koriste Open Source programe malo pomognem i napravim listu programa koji pokrivaju sve vaše aktivnosti na kompjuteru, ali tako da koristite besplatne i Open Source programe.

Takođe mnogi korisnici krše zakon da bi instalirali neki program koji ima 1001 opciju i to PRO edicije, a zapravo koriste svega 2% od mogućnosti tog programa, što znači da vam taj program i nije potreban i da postoji mnogo manjih BESPLATNIH programa koji vam mogu poslužiti jednako dobro (možda čak i bolje).

Zašto promaja?

Windows = Prozori

Open Source = Otvoreni kod

Jednostavno je, igra reči 😀 Otvoreni prozor prouzrokuje promaju, Instaliranjem Otvorenog koda na Prozore pravite “promaju” na svom kompjuteru.

Ovo mi se učinilo kao dobar naziv za projekat, ako vam se ne sviđa nemojte mi zameriti, ime i nije tako važno, važno je da skrene pažnju na to da vam nisu uvek potrebni komercijalni programi da bi obavili neki posao.

 

Spisak programa sa objašnjenjem:

Open Source

Audio-Video

Virtual Dub – Obrada video fajlova

SMPlayer – Prikazivanje Video klipova i puštanje muzike

MP3 Gain – Normalizacija jačine zvuka mp3 fajlova (da nebi morali stalno da pojačavate i stišavate zvučnike prilikom puštanja sledeće pesme)

Audacity – Obrada Audio fajlova

Chat

Pidgin – Messenger koji ima mogućnost povezivanja više različitih naloga. (AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MXit, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo!, Zephyr, Facebook)

Telegram – Messenger, fokusiran na brzinu i privatnost. #preporuka

Crtanje

Krita – Crtanje

Inkscape – Rad sa vektorima

Gimp – Obrada slika

Download

Uget – Organizuje fajlova za skidate

jDownloader – Skidanje fajlova sa Rapidshare-a, megaupload-a i sličnih file hostinga

Deluge – Skidanje Torrent fajlova

E-mail

Thunderbird – Pregledač e-pošte

Fajlovi

Double Commander – Organizovanje i rad sa fajlovima i folderima

Kancelarija

Scribus – Kreiranje novina, letaka, plakata i sločno

NaroCAD – Tehničko crtanje

Dia – Tehničko crtanje

Libre Office – Paket koji zamenjuje MS Office (pisanje, računanje, crtanje, organizacija, prezentacija…)

Održavanje

Bleach Bit – Održava sistem i čisti ne potrebne fajlove (Temp, Cookies, Recycle bin…) #preporuka

Pretraživači

Chromium – Pretraživač (na ovom programu je baziran Google Chrome)

Firefox – Pretraživač #preporuka

Rezanje CD-ova

Infra Recorder – Reže CD/DVD-ove kao i ISO fajlove

 

Besplatni programi

Irfan Viewer – Pregled slika

Maxthon – Pretaživač

KMPlayer – Puštanje muzike i video fajlova (poseduje sopstvene kodeke i čita sve vrste multimedialnih fajlova) #preporuka

360 Total Security – Antivirus za svaku preporuku održava sistem bezbednim i čistim #preporuka

 

#preporuka = program koji preporučujem da imate na svom kompjuteru

Svrha ovog projekta je da korisnicima olakša i približi ove programe, često se susrećem sa činjenicom da korisnici neće da probaju neki program samo zato što ih mrzi da ga potraže i skinu. Ovo će možda biti dobar pokušaj da korisnici imaju mogućnost da isprobaju neki program za koji možda nikad nisu ni čuli a može im biti od koristi. Projekat je namenjen pre svega početnicima, korisnici koji su duže vreme na kompjuteru sigurno već imaju neku svoju šemu programa koje se pridržavaju, ali uvek vredi probati nešto drugačije i novo.

Svi programi koji se nalaze u paketu su namenjeni za Windows

Ako želite da otvorite prozor i pustite promaju u svoj kopjuter potražite program koji vam se čini potrebnim i isprobajte ga 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: