Šta raditi nakon instalacije Windows-a?

Svako ko je bar jednom instalirao Windows se zapitao šta sad? Verovatno vam je palo napamet da odmah instalirate igru i krenete sa levelovanjem 😀

Ipak “nemere to bez kabla”. Siguran sam da svako ko malo više poznaje kompjutere ima neke svoje navike, šta prvo instalirati, kojim redosledom i tako dalje.

Evo za one koji su u dilemi, da im malo pomognem i objasnim zašto i kako nešto treba instalirati (Ovo je prilično diskutabilna tema tako da su komentari svakako dobrodošli).

Prvo i najvažnije su Drajveri:

Naravno da ćete pre svega i na prvom mestu instalirati svoj omiljeni web browser :D. Ali posle njega bi trebalo poskidati drajvere sa OFICIJELNIH sajtova proizvođača komponenti koje poseduje vaš kompjuter (verovatno imate CD za svaki od njih, ako ih niste izgubili). Trebalo bi da se podrazumeva da imena i modele komponenti znate napamet, međutim to često nije tako, u tom slučaju će vam biti potrban neki program koji će vas upoznati sa vašim kopjuterom, odnosno imenima i modelima komponenti. Ovaj deo nije uvek jednostavan, tako da je poželjno da vam to uradi neko koje malo stručniji, ukoliko niste sigurni šta tačno treba da radite. (o ovome će biti dostupan članak u narednom periodu)

Često kompjuteri sa servisa stižu baš u stanju NAKON instaliranih drajvere, a ostalo se prepušta korisniku. To je deo koji sledi:

Drugo što je poželjno uraditi je instalirati Flash Plejer i Javu, ovo vam je najvažnije za surfovanje tako da bez ovoga ne može…

Flash Player služi da prikazuje aplikacije koje su napravljene u Flash-u, to su sitne igrice ,plejeri, animacije, reklame i slično. Bez ovog ne možete gledati klipove na YouTube-u što vam je verovatno već poznato (Danas postoji i HTML 5 plejer na YT-u ali bazični je Flash).

Java služi za čitanje i prikaz java skipti u web browser-u ili posebnim aplikacijama, one se često koriste kao podrška sajtovima i njihovim delovima kao što su formulari, određeni procesi ili celokupni sajtovi. Bez jave mnogi sajtovi se neće prikazati.

Flash Player Download   Java Download

Treća stvar je najbitnija za gejmere, ali i za ostale korisnike. Znate da igre neće raditi bez Direct X-a i Net Framework-a. Tako da je potrebno i njih instalirati. Ovo važi i za pojedine programe koji takođe zahtevaju ova 2 paketa.

Direct X služi kao podrška grafičkim prozorima i sinhornizaciji različitih programskih jezika (laički rečeno), ili ukratko neke igre sa ovim rade bolje (stare igre), a neke bez njega ne mogu da se pokrenu. Sigruno ste primetili da pojedine igre prilikom instalacije nude da instalirate i Direct X. Evo i linka odakle ga moežete preuzeti:

Direct X 11 Download

Net Framework je podrška kako za igre tako i za neke složenije programe. Korz godine je napredovao u više verzija a najnovija je 4.5. Pojedine starije aplikcije ili igre zahtevaju staruju verziju Net Framework-a. To svakako nije problem jer se on vrlo lako pronalazi na internetu, jer je neophodan i besplatno ga možete skinuti sa oficijalne Microsoft-ove stranice. Ukoliko imate Windows 7 ili noviji, verovatno je već instaliran na vaš sistem. Ako ga nemate, program ili igra koji zahtevaju net framework će vas obavesti o tome i verovatno ponuditi link odakle da ga preuzmete.

Net Framework 4.5 Download

 

Četvrta stvar i najdosadnija, to je instalacija potrebnih programa. Moja preporuka je da instalacije vršite po sledećem redosledu:

  • Total Socurity 360 – Ovo je antivirus detaljnije o njemu možete porčitati ovde. Ovaj program će vam ponuditi Patch-ovanje Windowsa koje će automacki poskidati i instalirati sve SIGURNOSNE zakrpe za vaš sistem. Ovo može potrajati i do 2 sata. A nakon obavljenog posla potrebno je restartovati kompjuter. Dok TS360 skida zakrpe, vi obavite stavku ispod:
    • Podešavanje sistema – Podesite u Control Panel-u Power Settings tako da vam ne gasi hardove, suspenduje kompjuter ili gasi monitor. Takođe proverite brzinu miša, dodajte srpsku tastaturu u Keyboard Layout i slične stvari.
  • Zatim instalirajte programe koje su vam potrebni. Neke od njih ćete naći i na ovom sajtu ili možete pogledati moju listu programa koja je bazirana na Open Source i Freeware programima.
  • Kada završite sa svim ovim, idite u Total Security 360 i pokrenite Full Check i pustite ga da odradi šta ima, a kad završi kliknite na Repair.
  • Sada vam je sistem čist i spreman za posao.

Bitno je da vaš sistem održavate, ovo ne traje dugo ako to radite redovno. Svakako je poženjo da imate još neki antivirus koji NEĆE raditi u realnom vremenu, zapravo ne treba ni biti aktivan, pokrećite ga u određenom vremenskom periodu (1 mesečno) samo da iskenirate CEO hard kako bi bili sigurni da vam fajlovi nisu zaraženi, dok će Total Securiy 360 brinuti za vašu svakondnevnu zaštitu. Ovo nije neophodno, TS360 će odlično obavljati svoj posao, tim više što poseduje petoslojnu saštiu, ali ako ste paranoični iskoristite i ovu mogućnost sa 2 antivirusa :D. Takođe preporučujem da imate BleachBit, on će vam pomoći da bezbedno i brzo očistite sistem od nepotrebnih fajlova i kolačića koji ugrožavaju vašu bezbednost.

Pročitajte i ovo: Kako učiniti da komjuter radi za vas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: