Wire

Wire je messenger koji je fokusiran na privatnu i bezbednu komunikaciju. Objavljen je 2014 godine. Pokrenut je od strane par ljudi (Jonathan Christensen, Alan Duric i Priidu Zilmer) koji su bili uključeni u projekat Skype i radili za Microsoft. Specifičan je po tome što omogućava end-to-ed kripciju koja se smatra najbezbednijim načinom komunikacije, a pritom omogućava sve što i Skype. Dakle možete uživati u telefoniranju i video pozivima. Dostupan je gotovo za sve poznate operativne sisteme.

Najzanimljiviji detalj je to što je pre par meseci ovaj program postao otvorenog koda i obezbedio programerima, developerima i ostalim korisnicima da provere njegovu bezbednost i sami se uvere u njegove mogućnosti.

Što se tiče dsketop verzija ovog programa one omogućavaju prstup web aplikaciji što je olakšalo crossplatform verziju ovog messengera. Takođe odnedavno je porenuta i Linux verzija (samo za 64-bitne Linux sisteme) tako da su ovim gestom zakoružili sve neophodne operativne sisteme i komunikacija je moguća gotvo sa SVIH kompjutera i mobilnih telefona.

Najbitnije stavke ovog messengera su:

  • Open Source
  • Kompletna kripcija
  • Nema reklama i deljenja informacija sa trećim licima
  • Grupne pričaonice
  • Nije potrebno podeliti broj telefona da bi se registrovali
  • Nije neophodno sinhronizovati kontakte iz imenika

Obratite pažnju:

Conversation content is encrypted with strong encryption on the sender’s device and only decrypted on the recipient’s device. Wire doesn’t hold the decryption keys and our software contains no backdoor. Your data is your data — Wire has no access to it.

Konverzacije su kriptovane jakim kripto metodama na uređaju pošiljaoca i poruka se dekriptuje SAMO na uređalju primaoca. Wire nije uključen u proseđivanje dekripcionih ključeva i softver nema backdoor (zadnja vrata odnosno mogućnost da se konverzaciji pristupi od strane neke druge osobe), vaši podaci su vaši podaci, Wire im ne može pristupiti.

Wire is used for private communication. When using it, you are required to abide by any applicable laws. You can not use Wire for unlawful or illegal, defamatory, harmful, abusive, hateful, racially or ethnically offensive purposes. If you violate these terms, we may disable your access to Wire.

Wire se koristi za privatnu komunikaciju. Dok ga koristite od vas se traži da poštujete sve važeće zakone. Ne možete koristiti Wire za ilegalne radnje, klevete, uvredljiv sadržaj, rasističke ili uvredljive svrhe. Ukoliko prekršite ove zakone možemo vam onemogućiti pristup Wire-u

Pitam se kako će znati da ste bilo šta od navdedenog uradili, ako su u prvom pasusu rečenise istinite.

Program je kreiran po Evropskim zakonima privatnosi (koja ima bolje definisane zakone o privatisi nego US, nisam istraživao tako da nisam kompetentan da komentarišem ovaj deo.)

Kompanija se nalazi u Švajcarskoj.

Loše strane su:

  • Projekat je relativno mlad a kripcija je kasnije implementirana (2015).
  • Privacy policy postoji, prilično dobro razrađen ali nema dovoljo dealja o načinu i sigurnosti kriptovanih protokola.

U suštini ovaj program je sve što vam je neophodno za privatnu komunikaciju. Jedini problem je što se još nije dovoljno iskomentarisao od strane developera, hakera i korisnika koji vole da čeprkaju po kodu i kažu šta misle. Program je pretežno baziran na WEB apliaciji kojia se poziva sa raznih klijenata prilagođenih određenim operativnim sistemima.

Zanimljivo je da je ova jedna od prvih aplikacija koja vam nudi kriptovane pozive, video pozive, i poruke, sve u jendom programu.

wire_priv

Slika iz privacy policy

 

link

 

Za program sa saznao od itsfoss

Izvor, oficijelni sajt i wiki stranica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam pitanje: